In het Verenigd Koninkrijk zijn tienduizenden varkens afgemaakt wegens een tekort aan slagers. Dit meldt de National Pig Association tijdens een crisisvergadering met het Britse ministerie van Landbouw. Er zijn inmiddels al 35.000 dieren gedood.

varkens
Tekort aan slagers leidt tot afmaken van tienduizenden varkens in VK | Foto Compassion in World Farming Flickr via Compfight cc

Er zijn grote achterstanden in de slachthuizen die niet volgens de verwachte planning kunnen slachten. Volgens schattingen zouden de achterstanden aan het einde van het voorjaar kunnen oplopen tot meer dan 200.000 varkens. Zo’n veertig vleesverwerkende bedrijven hebben de sector verlaten.

Wakker Dier meldt op twitter dat het hier gaat om een moreel failliete sector:

Brexit

Het tekort aan slagers komt door personeelstekorten in de vleessector die ontstaan zijn door de brexit. Hierdoor zijn er minder arbeidskrachten uit EU-landen beschikbaar voor de slachthuizen. Daarnaast zijn  veel werknemers teruggegaan naar hun land van herkomst door de coronapandemie. Ondertussen vraagt de varkensindustrie om financiële compensaties.

Het aantal varkens in de veebedrijven stapelt zich op door de ontstane situatie. Veehouders doden hun dieren om ruimte te maken. Een dierenarts tegen The Guardian:

“De varkens die ik nu zie zijn de grootste die ik ooit heb gezien en het dichtst opeengepakt.”

De dieren hebben normaal gesproken al zo weinig ruimte en bewegingsmogelijkheden. Voor de varkens betekent dit een verlenging van hun lijdensweg in de intensieve veehouderij.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer