Binnen twee jaar zou de commerciële walvisjacht in IJsland beëindigd kunnen worden. De Minister van Visserij verklaarde dat er weinig rechtvaardiging is voor deze praktijk.

walvisjacht
#GNvdD: IJsland wil verbod op walvisjacht vanaf 2024 | Foto: Pixabay

IJsland, gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan, is één van de weinige plaatsen waar de walvisjacht is toegestaan. De vraag naar het vlees van walvissen is echter drastisch gedaald sinds Japan in 2019 de commerciële walvisjacht heeft hervat. Japan was de belangrijkste markt voor walvisvlees in IJsland. De IJslandse minister van Visserij zegt dat de walvisjacht niet meer winstgevend is.

Jaarlijkse quota

Volgens de meest recente jaarlijkse quota van IJsland is de jacht toegestaan op 209 vinvissen, die als bedreigd worden beschouwd, en 217 dwergvinvissen. Het feit dat er in de afgelopen drie jaar veel minder walvissen zijn gedood, toont aan dat de walvisvangst weinig voordeel had voor het land, zegt Svandís Svavarsdóttir, lid van de Linkse-Groene Beweging. Dit zou een belangrijke factor zijn voor de beslissing over het verlengen van de walvisjacht.

Uitdagingen

Nadat Japan in 2019 de commerciële walvisvangst hervatte, daalde de vraag naar de IJslandse walvisexporten aanzienlijk. Ook heeft de walvisvangst met andere uitdagingen te maken, zoals de regels over sociale afstand die de verwerkingsbedrijven voor walvisvlees minder efficiënt hebben gemaakt. Daarnaast werd het kustgebied waar niet mag worden gevist uitgebreid, waardoor de kosten van de jacht hoger zijn geworden.

Negatief economisch effect

De walvisvangstactiviteiten hebben bovendien een negatief effect op de economie van IJsland, zegt Svavarsdóttir. Nadat het land de commerciële walvisvangst in 2006 hervatte, stopte de in de VS gevestigde keten Whole Foods met het op de markt brengen van IJslandse producten.

Welkom nieuws

Actievoerders zijn blij met dit nieuws. Zij dringen al jaren aan op de beëindiging van de walvisjacht in IJsland en het besluit kan voor hen niet vroeg genoeg komen. De walvisvaarders hebben de afgelopen jaren honderden walvissen gedood, terwijl er bijna geen binnenlandse vraag naar walvisvlees was, zegt Vanessa Williams-Grey van Whale and Dolphin Conservation.

Op dit moment zijn IJsland, Noorwegen en Japan de enige landen die commerciële walvisvangst toestaan.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop