Tanzania heeft 1,4 ton ivoor in beslag genomen en een groep belangrijke internationale ivoorhandelaren opgepakt in Dar es Salaam. Dat maakten autoriteiten maandag bekend. Het ivoor is afkomstig van 140 gestroopte olifanten uit Selous Game Reserve, waar de grootste populatie olifanten van oostelijk Afrika leeft.

Tanzania
Foto: Pixabay

Het ivoor werd eind juni door Tanzania’s National and Serious Crimes Investigation Unit (NTSCIU) ontdekt in een huis in Kimara, een rijke buitenwijk  in Dar es Salaam. De slagtanden waren in 660 stukken gehakt en klaargemaakt om verscheept te worden.

Elisifa Ngowi, hoofd van de NTSCIU, schat dat de stukken samen van 280 slagtanden zijn, van 140 olifanten. De waarde van het in beslag genomen ivoor bedraagt 4,6 miljard Tanzaniaanse shilling (1,8 miljoen euro).

Opgepakt
Eerder hadden de Tanzaniaanse politie en autoriteiten van NTSCIU tientallen mensen opgepakt, wiens verklaringen leidden tot de arrestatie van de leiders van het illegale stropersnetwerk. Zeven mensen, waaronder twee mensen uit Oeganda en twee mensen uit Guinea, zijn gearresteerd. Zij kunnen tot 40 gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Tussen 2009 en 2014 is Tanzania 60 procent van de olifantenpopulatie verloren door stropers. De meeste dieren werden gestroopt in Selous Game Reserve, wat ooit thuis was voor de grootste olifantenpopulatie van oostelijk Afrika. De populatie is afgenomen van 70.406 naar nog maar 15.217 olifanten.

Bron ©PiepVandaag.nl  Monique van Dijk Armor