Iman, de laatst bekende vrouwelijke Sumatraanse neushoorn in Sabah, Maleisië, vecht voor haar leven. Ze heeft ernstige bloedingen door een tumor in haar baarmoeder. Er wordt alles aan gedaan om haar in leven te houden maar de vooruitzichten zijn helaas niet goed. Toch blijft ze zich vastklampen aan het leven.

Iman
Iman is erg ziek | Foto: Sabah Wildlife Department/Borneo Rhino Alliance

Er zijn wereldwijd nog maar 100 tot maximaal 200 Sumatraanse neushoorns in leven en Iman is er daar één van. Ze leeft in het Tabin wildreservaat in Lahad Datu en werd onlangs gevonden met gestold bloed dat uit haar geslachtsorgaan was gekomen. Bij nader onderzoek bleek dat ze een tumor in haar baarmoeder heeft waarvan ze veel last ondervindt. Ze eet slecht, is onrustig en blijft in haar paddock. Pogingen om te ontlasten resulteren in nieuwe bloedingen. Daarom is een deel van haar vastzittende ontlasting door dierenartsen verwijderd.

Iman heeft antibiotica, pijnstillers, vitamine K en maagbeschermingsmiddel intraveneus toegediend gekregen. Er wordt geprobeerd om haar te laten eten met een lage dosis diazepam. Maar ondanks dit alles drinkt en eet ze maar een beetje en weigert heerlijkheden als bananen, papaja’s en mango’s. Omdat Iman ook last heeft van uitdroging wordt er dagelijks zo’n 15 liter vocht toegediend en krijgt ze voedingssupplementen. Ze duldt nauwelijks mensen in haar omgeving.

Verdriet
Volgens directeur Augustine Tuuga van het Sabah Wildlife Department is er in het Tabin Wildlife Reservaat dit jaar zes meter regen gevallen, waardoor haar paddock een moeras is geworden, en Iman weinig comfort heeft. De laatste Sumatraanse neushoorn in Sabah wordt 24 uur per dag in de gaten gehouden door artsen en er wordt alles gedaan om haar zo sterk mogelijk te houden. Tuuga is erg verdrietig door de ziekte van Iman:

“Slechts een half jaar na de dood van Puntung, de voorlaatste vrouwelijke Sumatraanse neushoorn in Maleisië, heeft nu het laatste vrouwtje een ernstig gezondheidsprobleem.”

Puntung overleed in juni en had een ernstige, snel uitbreidende kwaadaardige tumor op haar wang, waardoor besloten moest worden haar in te laten slapen.

Gestaag
De Sumatraanse neushoorn is een van de meest bedreigde diersoorten op aarde. Onlangs bleek uit een onderzoek dat deze neushoornsoort al bedreigd wordt sinds de laatste ijstijd. In Sundaland, een biogeografische regio in Zuidoost-Azië, steeg de zeespiegel snel waardoor veel aaneengesloten land verdween en eilanden ontstonden. Hierdoor verdween veel leefgebied van de dieren. 900.000 jaar geleden leefden er naar schatting ruim 57.000 van deze soort, maar sindsdien is de populatie Sumatraanse neushoorns gestaag achteruit gegaan. Zo’n 9000 jaar geleden waren er hooguit nog 700 over.

In de moderne tijd heeft de Sumatraanse neushoorn, net als veel andere diersoorten, ernstig te lijden onder stroperij en het opnieuw verdwijnen van leefgebied ten behoeve van de mens. Als er niet snel iets gebeurt zal deze diersoort over niet al te lange tijd definitief uitgestorven zijn.

In gedachten zijn we bij Iman en haar gevecht om in leven te blijven.

Bronnen: Borneo Today, Borneo Today (2), Free Malaysia Today, Scientias ©AnimalsToday.nl Bart van Riel