De kerstman bestaat en heeft een hart voor dieren. Dat blijkt uit dit filmpje, waarin hij een aantal konijnen redt uit een konijnenfokkerij. Het is een symbolische redding, want helaas kon hij de vele duizenden konijnen die achterbleven niet meenemen.

kerstman
In het holst van de nacht | Foto: screenshot video Comité Dierennoodhulp/YouTube

De rendieren hadden een avond vrij en dus ging de kerstman te voet, in het holst van de nacht naar de konijnenfabriek, waar duizenden konijnen in kleine kooien hun trieste lot afwachten. Met het weinige licht vindt hij al snel vier konijnen die er slecht aan toe zijn. De een heeft een oor wat erbij hangt, de ander een abces aan een pootje en een derde konijn heeft een opgezwollen buik, waarschijnlijk door diarree of vochtophoping.

Toegetakeld
De kerstman neemt de konijnen natuurlijk mee naar een dierenarts. Over het konijn met het oor dat erbij hangt omdat er in het midden een hap uit is zegt ze:

“Dat oortje ziet er niet uit, dat is echt toegetakeld. Dat komt natuurlijk omdat hij met een heleboel soortgenootjes in een kooitje zit. En als je met teveel konijnen op een klein oppervlak zit dan krijg je dit soort ellende, dat ze elkaar gaan bijten.”

kerstman
Een abces aan het rechter voorpootje | Foto: screenshot video Comité Dierennoodhulp/YouTube

De twee andere zieke konijntjes, Theo en Maria, hebben duidelijk veel meer zorg nodig en worden behandeld door de dierenarts. Theo heeft een buik vol diarree of vocht en het abces aan Maria haar voorpootje moet worden opengesneden en gespoeld. Bij nader onderzoek blijkt ze ook nog een flink aantal kleine wondjes op haar rug te hebben, ook weer veroorzaakt door spanning en ruzies, waardoor de konijnen elkaar gaan bijten, aldus de dierenarts:

 “Als je kijkt naar konijnen in het wild, die leven in families in een uitgestrekt gebied. Maar dit is een heel onnatuurlijke situatie dus dan zie je vaak dat er psychische stress ontstaat omdat ze niet normaal kunnen leven, wat ze op elkaar afreageren.”

Vrijheid, vrede, vreugde
Theo en Maria blijven zolang bij de dierenarts voor verder onderzoek en behandeling. Het konijn met het hangende oor en het enige gezonde konijn dat is bevrijd kunnen kort daarna mee met de kerstman, die de dieren naar een veilige plek brengt:

“Wat ik als kerstman alle mensen toewens, wens ik ook deze konijnen, en alle dieren toe. Drie woorden: ik wens ze vrijheid toe, en vrede, en vreugde. Deze dieren zie ik als vrienden, als familie, en vrienden eet je natuurlijk niet op. Ik wens deze konijnen een vreedzame kerst.”

Wij kunnen ons daar alleen maar bij aansluiten. Dank u wel kerstman.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Diervriendelijke kerstrecepten

Ben je nog op zoek naar recepten voor een heerlijk plantaardig kerstdiner? Haal dan morgen alles in huis voor het Animals Today diervriendelijke kerstmenu. Eet smakelijk!

©AnimalsToday.nl Bart van Riel i.s.m. Comité Dierennoodhulp