Een traditie op Java krijgt al jaren felle kritiek van dierenrechtenactivisten. Boeren in deze Indonesische provincie houden regelmatig vechtwedstrijden tussen honden en wilde zwijnen. Maar nu heeft een NGO voor dierenwelzijn voor het eerst een succes geboekt tegen deze wrede praktijken.

Java
Foto: screenshot video Scorpion Wildlife Trade Monitoring Group/YouTube

Vecht- en  jachthonden, vooral pitbulls, worden in oostelijk Java al decennia getraind om op wilde zwijnen te jagen. Dit begon in de jaren zestig, nadat bij een boer een groot deel van het gewas werd vernield door wilde zwijnen. Hieruit ontwikkelden zich de wrede gevechten in de arena, die zogenaamd zouden dienen om de jachtkwaliteiten van de honden te verbeteren.

De confrontatie vindt plaats in een arena met een diameter van 15 tot 30 meter. Als het zwijn de aanval van een eerste hond overleeft, worden zijn wonden verzorgd en moet hij nog een keer het gevecht aangaan met een andere hond. De eigenaar van de winnende hond krijgt tot 2.000 dollar, in het oosten van Java een klein fortuin.

Bekijk hieronder de schokkende beelden hoe dat eraan toegaat:

https://www.youtube.com/watch?v=IlY5LbAd8nY

Boosaardig
Tal van internationale dierenwelzijnsorganisaties hebben al een aantal jaren tegen deze traditie gestreden en inmiddels deels een einde gemaakt aan de gevechten. Wendy Higgins, woordvoerder van Humane Society International:

“De boosaardige en uitputtende gevechten tussen honden en wilde zwijnen in Indonesië is een zorgwekkend spektakel dat moet worden veroordeeld. Dieren op brute wijze met elkaar te laten vechten moet nooit als entertainment worden beschouwd of als cultuur verontschuldigd worden.”

Zij voegt hieraan toe:

“Het is niet alleen de extreme wreedheid, maar het vernedert ons als mensen om zoiets barbaars te verspreiden. Elke traditie gebaseerd op geweld moet worden opgenomen in de geschiedenis.”

Eerste succes
De campagne van de dierenwelzijnsorganisaties heeft een eerste succes geboekt. Op Facebook kondigde Scorpion Wildlife aan dat een eerste gevechtsarena in Pacet, op West-Java, door de politie werd gesloten:

De lokale hondenfokker Agus Badu legt daarentegen uit dat de traditie van wilde zwijnenbestrijding en de gevechten voor de lokale bevolking als een belangrijke bron van inkomsten dient:

“Ik neem deel aan deze wedstrijden om de verkoopprijs en de economische waarde van mijn honden te verhogen en het zou nutteloos zijn voor fokkers als ik niet deelnam aan een dergelijke wedstrijd.”

Petitie
Het lijkt ons echter dat dierenwelzijn belangrijker is dan het bloedgeld dat met deze wedstrijden verdiend wordt. Daarom vragen we jullie om de petitie te tekenen die oproept om definitief een einde te maken aan deze wrede praktijken. Onderstaande video toont nogmaals aan waarom:

Bron: RT ©AnimalsToday Bart van Riel