Werk dat nog niet af is, boodschappen die nog gedaan moeten worden of dat conflict met je vriend: we piekeren wat af op een dag. Soms zo erg dat we er niet van kunnen slapen. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat mensen niet de enige zijn. Ook honden blijken wakker te liggen van het piekeren.

piekeren
Ook honden kunnen ’s nachts piekeren, net als mensen | Foto: publiek domein

Dat het slaappatroon van honden best wel vergelijkbaar is met dat van mensen, blijkt uit steeds meer onderzoeken. Eerder onderzoek van Harvard University toonde al aan dat honden over hetzelfde dromen als mensen doen, namelijk over de dingen die ze die dag hebben meegemaakt. Dr. Deirdre Barrett, professor klinische en evolutionaire psychologie aan de Harvard zei hierover:

“Mensen dromen over dezelfde dingen die ons bezighouden overdag, alleen op een meer visuele en minder logische manier. Er is geen enkele reden om te geloven dat dit voor dieren anders is. Omdat honden zo gehecht zijn aan hun baasje, is het zeer waarschijnlijk dat ze dromen over je gezicht, over je geur en hoe ze je gelukkig kunnen maken of kunnen plagen.”

Piekeren na negatieve gebeurtenis
Niet alleen dromen honden net als mensen over belevenissen van die dag, ook kunnen ze, net als mensen, wakker liggen van deze gebeurtenissen. Dit bleek uit een Hongaars onderzoek, dat deze maand werd gepubliceerd in ‘Proceedings of The Royal Society’.

De honden die voor het onderzoek werden geobserveerd, werden blootgesteld aan een positieve ervaring, zoals knuffels van hun baasjes, of een stressvolle ervaring, namelijk benaderd worden door een bedreigend persoon. Welke honden er lekkerder sliepen? Dat waren uiteraard de honden die voor het slapengaan nog even een dikke knuffel kregen van hun baasje. Deze honden sliepen dieper en consistenter. De honden die werden blootgesteld aan een stressvolle ervaringen voor ze hun mandje in kropen, werden niet alleen vaker wakker, maar bleven ook langer dromen.

piekeren
Slaap lekker | Foto: Pixabay

Wat je moet doen voordat je je trouwe viervoeter instopt, moge dus duidelijk zijn: je hond nog even een liefdevolle knuffel geven!

Bronnen: AD, Phys, RSPB ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen