De Curaçaose dierenbescherming start binnenkort een grote vangactie van zwerfdieren, met een vergoeding voor de deelnemende honden- en kattenmeppers. Stichting Dierenbescherming Curaçao zegt gedwongen te zijn om zwerfdieren te doden wegens gebrek aan opvangplekken. Het afmaken van deze dieren is echter bij wet verboden en zal zelfs averechts werken, zo wordt gewaarschuwd. Ook is het een klap in het gezicht van alle vrijwilligers en donateurs die zich het lot van de zwerfdieren op Curaçao aantrekken. Teken daarom de petitie van House of Animals om dit wrede plan te stoppen!

Stop het doden van zwerfhonden en -katten op Curaçao
Stop het doden van zwerfhonden en -katten op Curaçao, teken de petitie!

Andere dierenorganisaties op Curaçao waarschuwen voor ‘perverse prikkels’, waardoor mensen zich aanmelden en willekeurig honden en katten van straat gaan plukken om een centje bij te verdienen. Dat kan ook huisdieren overkomen, met alle gevolgen van dien. Ook wordt het willekeurig doden van bijvoorbeeld zwerfkatten onverstandig en nutteloos genoemd, want de leegte die ze achterlaten wordt snel weer opgevuld door een andere kat. Karen Soeters van House of Animals was zelf bij meerdere zwerfdierprojecten betrokken op Curaçao:

“Het is zo’n zinloos en wreed plan. Dit veroorzaakt naast intens dierenleed ook mensenleed, want reken maar dat er makkelijk toegankelijke huisdieren opgepakt gaan worden. En het doden van zwerfdieren werkt ook helemaal niet, dat is nu al zo lang bekend. Je moet iets aan de oorzaak doen, niet het gevolg.”

.

Dierenartsen steriliseren katten op Curaçao foto Kitten Rescue Curaçao
Dierenarts Piet Hellemans (l) heeft al heel wat zwerfdieren gesteriliseerd op Curaçao | Foto: Kitten Rescue Curaçao

Alleen de TNRC-methode werkt: Trap (vangen), Neuter (castreren/steriliseren), Return (vrijlaten), Care (verzorgen). Hierdoor komen er niet steeds nieuwe generaties katten en honden bij en worden ‘lege plekken’ voorkomen voor nieuwe dieren. Wanneer er voldoende zwerfdieren onvruchtbaar gemaakt worden verdwijnt de problematiek vanzelf, zonder het afmaken van onschuldige dieren. Dierenarts Piet Hellemans heeft al heel wat zwerfdieren gesteriliseerd op het eiland. Hij is verbijsterd over de plannen van de Curaçaose dierenbescherming:

“Wat de Dierenbescherming Curaçao nu gaat doen is wreed en compleet zinloos, dit is verdelging van katten en honden en heeft niets met dierenwelzijn te maken. Al het werk van de stichtingen en vrijwilligers voor de zwerfdieren en gedumpte dieren op Curaçao wordt volledig teniet gedaan door het massaal vangen en doden van de honden en katten.

We gaan tientallen jaren terug in de tijd en het zwerfdierenprobleem wordt hiermee niet opgelost. Sterker nog, de tamme en vaak gesteriliseerde dieren zullen het makkelijkst te vangen en doden zijn en zullen er vooral de dupe van zijn. Het vangen, steriliseren en zorgen voor de dieren (tnrc) is het enige wat een zwerfdieren probleem op kan lossen. Dat is niet mijn mening, maar is een feit.”

.

Stop het doden van zwerfhonden en -katten op Curaçao!

De wet staat het doden van dieren niet toe, zoals Dierenbescherming Curaçao van plan is. Het is dus aan de overheid om te manen dat het doden van zwerfhonden en -katten op Curaçao niet mag plaatsvinden. En het is aan Dierenbescherming Curaçao om zich aan de wet te houden en te doen wat hun naam suggereert: dieren beschermen, niet afmaken.
.

Curaçaose dierenbescherming gaat honden en katten doden

Update: Dierenbescherming Curaçao kreeg opdracht opvangcentrum voor zwerfdieren te bouwen

Kort geding tegen vangen en doden zwerfdieren Curaçao

©AnimalsToday.nl | House of Animals