Stichting Dierenbescherming Curaçao (SDBC) heeft opdracht gekregen een opvangcentrum te bouwen waar honden en katten, onder andere zwerfdieren, terecht kunnen. Helaas blijkt dit nieuwe opvangcentrum in het geringste niet af te zijn. Begin deze week bevestigde de dierenbescherming nog tegenover House of Animals dat het project vorig jaar al klaar was. In werkelijkheid is er slechts een terrein met omheining, waarvan het hek gedeeltelijk al weer stuk is. Ondertussen zegt de Curaçaose dierenbescherming gedwongen te zijn om zwerfdieren te doden wegens gebrek aan opvangplekken. House of Animals startte een petitie om het doden van zwerfdieren tegen te houden. 

Opvangcentrum
Update: Dierenbescherming Curaçao kreeg opdracht opvangcentrum voor zwerfdieren te bouwen | Foto: House of Animals

Voor dit opvangcentrum is een flinke financiering verschaft door het Curaçao Toeristen Bureau (CTB), evenals een subsidiëring door de lokale overheid. Het bevindt zich aan de noordkant van het eiland en moet een gedeeltelijke oplossing vormen voor het zwerfdierenprobleem op Curaçao. Er is namelijk een groot tekort aan opvang. De dierenbescherming kiest echter als noodoplossing de dieren te doden. Het ligt momenteel onder vuur vanwege dit radicale beleid om dieren te doden wegens gebrek aan opvang.

Curaçaose dierenbescherming gaat honden en katten doden

Aanleg drinkwaterleiding

In 2022 zou het nieuwe opvangcentrum al af zijn, zo bevestigt Maria Garcia, vice-voorzitter van de Curaçaose dierenberscherming tegen over ons en andere media. Ook bevestigt zij dat het nog niet in werking is, daar de aanleg van een drinkwaterleiding ontbreekt.

Echter blijkt nu dat de werkelijkheid totaal anders is. Maurilhio Nobrega, hoofdredacteur van het digitale tijdschrift 5WPress heeft een video op locatie gemaakt en onbewerkt gepubliceerd.

Het terrein van het opvangcentrum is slechts een wilde tuin, ook wel mondi genoemd, met een laag muurtje en gaas eromheen. Het gaas is al gedeeltelijk kapot getrokken. In het midden van het terrein staan een paar containers die lijken te zijn opengebroken. Deze zijn herkend als containers van de dierenbescherming. Er zijn geen kooien of beschutting te zien waar dieren kunnen schuilen. Ook is er geen bewerkte ondergrond. Het gaas van de omheining is kapot, dus opgevangen dieren zouden meteen kunnen ontsnappen. Het opvangcentrum lijkt daarom verre van af. Deze bestaat slechts uit een afgezet ruw terrein met wat containers erop.

Petitie House of Animals

House of Animals is de petitie Stop het doden van honden en katten op Curaçao gestart tegen de vangactie van zwerfdieren door de dierenbescherming in Curaçao. Het afmaken van deze dieren is namelijk bij wet verboden en zal volgens experts zelfs averechts werken. Inmiddels hebben al meer dan zesduizend mensen de petitie getekend. Teken de petitie hier! 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools