Compassion in World Farming (CIWF) start vandaag een Europese campagne tegen het gebruik van kooien in de veehouderij. Kooien in de veehouderij veroorzaken veel dierenleed. Ze zijn niet van deze tijd en moeten zo snel mogelijk uit de veehouderij verdwijnen, vindt de internationale dierenbeschermingsorganisatie.

kooien
Foto: CIWF

In Europa worden elk jaar honderden miljoenen dieren in kooien gehouden voor hun vlees of eieren:

kooien
Foto: CIWF

De kooien veroorzaken veel problemen voor het welzijn van de dieren. Natuurlijk gedrag wordt meestal ernstig beperkt. Stress en abnormaal gedrag, zoals stangbijten bij zeugen, zijn vaak het gevolg. Ook kunnen kooien leiden tot specifieke gezondheidsklachten, zoals urineweginfecties bij zeugen die in hun eigen uitwerpselen liggen of broze botten bij legkippen.

“Kooien in de veehouderij zijn een uitvinding van de vorige eeuw, ze zijn niet meer van deze tijd”, zegt Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland: “Inmiddels hebben we geleerd dat kooien in de veehouderij veel dierenleed veroorzaken. Bovendien maken ze het mogelijk heel veel dieren in een kleine ruimte te proppen, soms zelfs in lagen op elkaar. Ze zijn het symbool van de vee-industrie en maken de hoge en goedkope productie mogelijk, die zo schadelijk is voor het milieu en de aarde “.

Eerder verbood de Europese Unie kalverkisten en kale legbatterijen en beperkte zij het gebruik van kooien voor zwangere zeugen vanwege de ernstige nadelen voor het welzijn van de dieren. CIWF vindt dat het nu tijd is om de volgende stap te zetten en alle kooien uit de veehouderij te bannen. De organisatie zet zich daartoe in voor nieuwe Europese wetten en regels, bijvoorbeeld voor konijnen, en voor aanscherping van bestaande regels. Bovendien vraagt zij voedselproducenten en supermarkten geen vlees en eieren in te kopen van dieren die in kooien gehouden werden.

kooien

De campagne ‘Stop de kooien!’ richt zich nadrukkelijk op alle kooien in de veehouderij, maar zal van start gaan met een actie voor het verbod van alle konijnenkooien. In Europa leven jaar in jaar uit meer dan 300 miljoen konijnen hun hele leven in kale draadgazen kooien. Deze zijn nog het best te vergelijken met de kale batterijkooien voor legkippen die al in 1999 vanwege het slechte dierenwelzijn verboden werden.

Meer over de nieuwe campagne is te vinden op: www.ciwf.nl/stopdekooien

Persbericht Compassion in World Farming