Vrijdag 26 juni namen vele beroemdheden op initiatief van Sting deel aan het liefdadigsheidconcert Artists United for Amazonia dat via Livestream werd uitgezonden. Sting, Ricky Martin, Barbra Streisand, Jane Fonda en Jane Goodall zijn enkele van de vele artiesten en activisten die deelnamen aan het evenement om fondsen te verwerven voor het Amazon Emergency Fund.

Amazone
Sting, Ricky Martin en Barbra Streisand zingen voor Amazone | Foto: Pixabay

In van te voren opgenomen videoĀ“s vroegen de artiesten samen met activisten en wetenschappers aandacht en hulp voor de inheemse gemeenschappen in het Amazoneregenwoud en riepen op een verenigd front te vormen met de mensen uit deze gemeenschappen om samen het regenwoud te beschermen.

De longen van de planeet en het hart van de wereld

Het Amazoneregenwoud wordt ook wel de longen van de planeet genoemd. Het is het grootste regenwoud ter wereld en bevindt zich verspreid over negen landen. Het tropisch regenwoud is essentieel om het koolstofdioxidegehalte van onze planeet in stand te houden. Het zorgt voor 20 procent van de zuurstof in de atmosfeer op aarde.

Ook zorgen de tropische bossen voor het in stand houden van de waterkringloop. De 20 miljard ton water die per dag vrijkomt door de planten in het woud, stijgt door verdamping en komt in de atmosfeer terecht, waar de damp zich verspreidt over het hele continent.

Deelnemers van het concert noemden het Amazoneregenwoud het hart van de wereld, vanwege de rijkdom aan ecosystemen in het gebied en de invloed ervan op de rest van de wereld.

Activiste Jane Goodall:

“Het is ontzettend belangrijk dat we overal ter wereld samenwerken en actie ondernemen, ieder van ons, voordat het te laat is.”

Uit de Amazone, voor Europa en andere delen van de wereld

Illegale houtkap, veeteelt, landbouw en mijnbouw zijn de hoofdactiviteiten die het regenwoud aantasten. Veeteelt voor vlees, sojaproductie om het vleesvee te voeren en mijnbouw voor grondstoffen als olie en goud. Lizardo Cauper, voorzitter van de Peruviaanse mensenrechtenorganisatie AsociaciĆ³n InterĆ©tnica de Desarollo de la Selva Peruana, vertelde tijdens het virtuele evenement dat zelfs een kwart van alle medicijnen op de wereld ingrediĆ«nten bezitten die komen van planten en dieren uit het Amazoneregenwoud, bijvoorbeeld medicijnen voor bloeddruk, hypertensie en malaria.

De soja-industrie bestaat voornamelijk uit de productie van transgene soja ofwel soja voor veevoer en niet voor menselijke consumptie. De productie hiervan is in Europa verboden, maar de invoer ervan niet.

Over de mijnbouw zei zangeres Barbra Streisand:

“Er is een wereldwijde aanval op de Amazone gaande door regeringen die alleen de mijnbouwrijkdom zien.”

Voor de regeringen in de Amazonelanden zijn deze industrieĆ«n van groot belang om het economisch niveau van de rijkere landen te kunnen bereiken. Voor deze landen en de rest van de wereld betekent dit echter een enorme onomkeerbare schade aan de ecosystemen in het grootste regenwoud ter wereld. Wagner Moura, internationaal bekend voor zijn rol van Pablo Escobar in de serie Narcos op Netflix, deed een oproep om van de Braziliaanse regering te eisen te stoppen met de verwoesting van het regenwoud. Volgens Moura is “de Amazone beschermen, ons hart beschermen”.

Beschermers van het regenwoud

De ongeveer 400 verschillende gemeenschappen die afgezonderd in het Amazoneregenwoud wonen en in harmonie met de natuur leven, worden bedreigd door activiteiten en ziektes van buitenaf. Het coronavirus is al doorgedrongen tot in de Amazone en heeft vele doden teweeggebracht, doordat er geen medische hulpmiddelen zijn in het gebied. Zanger Ricky Martin:

‘”Wij moeten een schild zijn voor diegenen die voor ons voor de Amazone zorgen. Stop de verwoesting.”

Artist United for Amazonia is online terug te zien en doet een oproep de inheemse gemeenschappen te beschermen en met hun samen te werken, ‘Protect the protectors’. Verschillende vertegenwoordigers van de gemeenschappen waren tijdens het evenement te zien in traditionele klederdracht en spraken het publiek toe over hoe het woud vernietigd wordt door illegale houtkap en mijnbouw. Angela Kaxuyana, voorzitter van de vereniging van Braziliaanse inheemse gemeenschappen in het Amazonewoud (COIAB):

“Help ons, de inheemse volkeren, het Amazoneregenwoud te verdedigen, onze rechten te verdedigen en het leven en de mensheid te verdedigen door het Amazonegebied te beschermen.”

Amazon Emergency Fund

Het doel van het liefdadigheidsconcert was om geld op te halen voor het Amazon Emergency Fund en met de donaties de inheemse gemeenschappen te voorzien van medicijnen, transport en andere benodigdheden. Actrice Jane Fonda:

“Het is tijd om de beschermers te beschermen en als we hen helpen, beschermen we ook onszelf en onze planeet. We moeten ons realiseren dat onze gezondheid verband houdt met wat we eten en inademen. We moeten eisen dat alle activiteiten op het gebied van grondstofwinning en ontbossing worden gestopt.”

Bronnen:

Ā©AnimalsToday.nl Jennie Cools