Een klassiek voorbeeld van de ‘hond in een hete auto‘ vond gisteren plaats in Veghel, waar de politie een zeer dorstige hond uit een in de zon geparkeerde auto moest redden. Er werd een ruit ingetikt, nadat volgens de melder de hond al een uur in de hete auto zat.

dorstige hond bevrijd uit hete auto
Dorstige hond gered uit hete auto in Veghel | Foto (illustratief): publiek domein

De auto stond in de zon op de Markt in Veghel, met alle ramen dicht terwijl er een hond in de auto aanwezig was. De politie kreeg een melding van een passant, die zag dat de hond ‘het zwaar had’, aldus Politie Veghel op Facebook:

“Wij zijn ter plaatse gegaan bij het betreffende voertuig en zagen de hond in de auto zitten. De ramen waren allemaal afgesloten en de hond was hevig aan het hijgen. De auto stond in de zon geparkeerd.”

Dorstige hond

De eigenaar was niet te bereiken en toen de melder aangaf dat de hijgende hond al een uur in de auto zat werd gehandeld:

“Na verwoede pogingen om contact te krijgen met de eigenaar van de auto kregen wij helaas geen contact. Daarom waren wij genoodzaakt het raam in te slaan en de hond te bevrijden. Toen wij de hond uit de auto haalden voelden wij dat het heet was in de auto.”

De dorstige hond heeft direct water gekregen om af te koelen. De eigenaresse kwam kort daarna geschrokken ter plekke.
.

https://www.facebook.com/PolitieVeghel/posts/2668752060114286

.
Wij willen deze mevrouw en vele mensen met haar nogmaals op het hart drukken: laat nooit je hond (of andere dieren) achter in de auto. Ook niet als er een raampje open staat, ook niet als de ramen geblindeerd zijn, ook niet als het een witte auto is, ook niet als de auto half in de schaduw staat en ook niet als het maar voor heel even is. En zeker niet als je denkt ‘oh daar kan hij wel tegen’. Je hond kan binnen 15 minuten komen te overlijden.
.

dorstige hond gered uit hete auto

Hond in hete auto? Iedere seconde telt!

Zie je zelf een hond of ander dier in een hete auto, twijfel geen moment en bel met spoed 144 en liefst ook meteen de dierenambulance. Echter, bij oververhitting telt iedere seconde en wanneer een dier zichtbaar hulp nodig heeft zal een voortvarende dierenvriend zelf handelen. Doe dit liefst met getuigen die kunnen verklaren dat het echt noodzakelijk was, met beeldmateriaal als bewijs. We zijn bij wet verplicht om een dier in nood te helpen, waardoor proportionele beschadiging van persoonlijke eigendommen soms nodig is.

Bronnen:

.©AnimalsToday.nl BVR