Slecht nieuws uit de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Berichtte Piepvandaag eerder dat er een einde is gekomen aan de stierengevechten daar, inmiddels heeft het Constitutionele Hof van Colombia bepaald dat er weer stierengevechten gehouden mogen worden.

pamplona
Foto Credit: Alberto Donà via Compfight cc

 

In juni 2012 gaf Gustavo Petro, burgemeester van Bogotá, aan geen stierengevechten meer toe te laten in de stierenvechtarena La Santamaría en ruimte te maken voor culturele en educatieve evenementen zonder dierenleed.

Het Constitutionele Hof beroept zich op de artistieke vrijheid van de stierenvechtliefhebbers om de stierengevechten terug te laten keren in Bogotá. In de weken voorafgaande aan de beslissing van het Constitutionele Hof hebben meerdere stierenvechters deelgenomen aan een hongerstaking als protest voor het wegblijven van stierengevechten in Bogotá. Ondertussen heeft Gustavo Petro aangegeven dat hij liever opstapt dan stierengevechten toe te laten in zijn stad. Ook zegt hij alles te gaan doen wat binnen zijn mogelijkheden ligt om de stierengevechten weg te houden. Hij beweert dat de stierenvechtarena momenteel niet gebruikt kan worden voor stierengevechten omdat er renovatiewerkzaamheden nodig zijn.

Ondertussen hebben de Colombiaanse collega’s van CAS International een campagne gelanceerd, genaamd #consultaAntitaurina, met als doel het houden van een referendum over een verbod op het stierenvechten. Een referendum zou het einde van het stierenvechten kunnen betekenen in Colombia, aangezien de meerderheid van de Colombiaanse bevolking tegen het stierenvechten is. CAS International steunt deze campagne en via de sociale media hebben we deelgenomen aan de eerste acties.
Sinds het vonnis van het Constitutionele Hof hebben nog geen stierengevechten plaatsgevonden in de Colombiaanse hoofdstad.

Bron: CAS International ©PiepVandaag.nl