Stier Pelado is alsnog gedood. Op donderdagavond 15 september werd Pelado voor de tweede keer binnen enkele dagen ingezet bij een stierenren. En ondanks de petities en de vele handtekeningen van mensen van over de hele wereld, is Pelado op vrijdag naar een slachthuis gebracht waar hij gedood is. Daarnaast zijn er ook 13 andere stieren ingezet bij de feesten in Tordesillas en gedood.

stier Pelado
Stier Pelado alsnog gedood | Foto: La Tortura no es Cultura

Op dinsdag 13 september vond Toro de la Peña plaats, waar Pelado voor het eerst meedeed aan een stierenren van zo’n 2 uur. Uitgeput eindigde hij tussen de bomen, waar hij niet meer vandaan wilde komen. Veel organisaties zijn die dag naar Tordesillas gegaan om te documenteren wat er allemaal gebeurd is en wat het dier is aangedaan. Zo ook de Spaanse dierenpartij PACMA en het platform La Tortura no es Cultura, waar de Nederlandse organisatie CAS International deel van uitmaakt. Vertegenwoordigers van dit platform maakten beelden van Toro de la Peña en CAS International zal, via dit platform, juridische stappen gaan ondernemen vanwege de waargenomen incidenten. Alle aanwezige leden van het platform zijn met geweld geconfronteerd, de advocaat die meeging kreeg doodsbedreigingen en zijn mobiele telefoon is in de rivier gegooid. Onder meer documenteerden zij het slaan van stier Pelado, de aanwezigheid van lansen (deze waren dit jaar niet toegestaan) en en het feit dat de stier op plaatsen is gekomen die verboden zijn volgens het reglement. Bekijk de video hier:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Adoptieplan
CAS International wilde helpen als Pelado zou worden gered door opvang El Hogar ProVegan. Ze hadden een plan om ervoor te zorgen dat Pelado op afstand geadopteerd kon worden, zodat mensen de kans krijgen financieel bij te dragen aan zijn toekomst. Dit is helaas niet gelukt, maar via CAS International is het mogelijk om andere stieren en koeien te adopteren die gered zijn uit de stierenvechtindustrie.

AVATMA (Spaanse vereniging van dierenartsen tegen het stierenvechten) heeft de handtekeningen van de petitie ingeleverd bij de deelstaat Castilië en León. Ze hopen dat ze alsnog ingezet kunnen worden om te voorkomen dat stieren een nodeloze dood sterven in de toekomst.

Op zaterdag 10 september protesteerden 150.000 mensen tegen het stierenvechten en stierenfeesten zoals Toro de la Peña in Madrid. Heel veel organisaties uit Spanje en andere landen deden mee aan dit protest.

Documentaire Toro de la Vega
In september 2015 reisde PiepVandaag.nl met CAS International naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. PiepVandaag maakte een documentaire over Toro de la Vega, die je hieronder kunt bekijken:

We willen iedereen bedanken die de petities heeft getekend om te voorkomen dat Pelado gedood werd en alsnog overgebracht kon worden naar een opvang.

Bron CAS International © PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer