Een kerkuil die in april zwaargewond raakte tijdens een stalbrand in het Limburgse Echt heeft dankzij een veertransplantatie deze week de vrijheid teruggekregen.

kerkuil
Geheel hersteld dankzij een veertransplantatie | Foto: screenshot video L1

Tijdens de stalbrand in Echt hadden de varkens het geluk om het vuur te overleven. Maar een nestelend paartje kerkuilen kwam er minder goed doorheen. Het mannetje kon op tijd aan het vuur ontsnappen, maar de uilskuikens kwamen om het leven en het vrouwtje raakte zwaargewond. De verwondingen waren zo ernstig dat werd aangenomen dat ze niet meer zou kunnen vliegen. Behalve dat haar vleugels verbrand waren, omdat ze probeerde haar jongen tegen het vuur te beschermen, had de rook ook haar longen beschadigd en haar poten hadden brandwonden.

Opgenomen
De kerkuil werd opgenomen in het Belgische Natuurhulpcentrum Opglabbeek. Hoewel ze voorspoedig herstelde van de brandwonden moesten de verzorgers concluderen dat haar veren onvoldoende aangroeiden om ooit nog kans te maken weer het luchtruim te kiezen.

Maar opgeven was geen optie en daarom besloot men de kerkuil een veertransplantatie te geven. De verbrande veren werden afgeknipt en in de hulsjes die overbleven de donorveren gelijmd. Deze waren afkomstig van een overleden soortgenoot. En dat bleek te werken!

Herenigd
De getransplanteerde veren bleven stevig zitten en langzaam maar zeker groeide daarmee ook de hoop. En terecht, want afgelopen donderdag is de kerkuil teruggebracht naar de stal en het bleek dat ze haar vleugels weer prima kon gebruiken. Het mannetje is al die tijd op dezelfde plek gebleven, dus het koppeltje is nu weer herenigd. Als klap op de vuurpijl kregen ze een nieuwe nestkast, dus laten we hopen dat een volgend broedsel zonder nare gevolgen blijft, ook voor de varkens. Al wacht hen natuurlijk een heel ander lot…

Bekijk hieronder een reportage van L1 over de gelukkige uil:

Bronnen: L1, NOS ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.