In Oost-Brabant worden er steeds vaker kievitseieren uit nesten gestolen. In de Brabantse plaats Wintelre werden onlangs eierdieven betrapt, die tientallen eieren hadden geroofd. Ook in Gilze en Someren zijn kievitsnesten leeggeroofd.

Kievitseieren
Foto: Wikimedia Commons

Volgens de politie gebeurt het leeghalen van kievitsnesten meer dan ooit. Jochem Sloothaak van natuurorganisatie Brabants Landschap vermoedt dat het te maken heeft met het algehele verbod op het rapen van kievitseieren dat vorig jaar is ingevoerd. Volgens hem is de vraag naar kievitseieren groot. De eieren worden volgens Sloothaak verkocht als delicatesse of machinaal uitgebroed om de kuikens vervolgens te verkopen.

Om de kievit te beschermen zijn er zo’n duizend vrijwilligers actief. Zij gaan in weilanden op zoek naar nesten en markeren ze met een stok of registreren ze in een databank, zodat boeren rekening kunnen houden bij het bewerken van hun land. Het nadeel van deze manier van werken, is dat de nesten zo makkelijk te vinden zijn voor eierdieven.

Het registreren van de kievitsnesten zou ook digitaal via de smartphone kunnen gebeuren, zodat er geen markeerstokken gebruikt te hoeven worden, maar kunnen volgens Sloothaak niet alle vrijwilligers met een smartphone omgaan.

Bron: NOS ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor