Het gaat goed met de geredde Spaanse stier Polvorín. Polvorín is een vechtstier met een heftig verleden. In november 2015 werd hij gebruikt als vuurstier bij een gruwelijk feest in Medinaceli, Spanje. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) bezocht. Polvorín kan op afstand geadopteerd worden via CAS International.

vuurstier
Spaanse vuurstier Polvorín maakt het goed | Foto: PACMA

In november 2015 werd Polvorín vreselijk mishandeld op het hoofdplein van Medinaceli (Soria, Spanje). Volgens de gebruiken van deze oude traditie werd Polvorín vastgezet aan een paal en werden er aan zijn hoorns twee ballen doordrenkt met terpentijn en zwavel gebonden. Hierna werden ze in brand gestoken.

Er begint een marteling op ongekende schaal. Een dier met brandende hoorns, zonder mogelijkheid om het vuur te doven. Omringd door een schreeuwende, lachende, compassielose menigte ondergaat Polvorín de grootst mogelijke angsten. De paniek slaat toe. Het brandende materiaal daalt neer op zijn kop, zijn lichaam. Hij raakt blind aan één oog. Die nacht tekent Polvorín voor het leven.

vuurstier
Foto: PACMA

Polvorín valt, staat weer op, vecht en geeft niet op. De meeste vuurstieren worden vlak na dit evenement naar het slachthuis gebracht. Maar Polvorín wacht een nieuwe kans. Dierenbeschermers voorkomen zijn dood in het slachthuis. Hij wordt afgestaan aan Refugio La Candela in Spanje waar men er hard aan werkt om de littekens in zijn ziel te genezen. Hier wordt hij liefdevol verzorgd en kan hij genieten van een mooi, rustig leven in de buitenlucht. Ver weg van het geschreeuw, van het platte volksvermaak, van wurgende tradities die langzaamaan vervagen in de roep van de Spaanse samenleving om verandering.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Hoe gaat het nu?

Het gaat nu goed met Polvorín. Hij heeft een trauma opgelopen en is door het vuur blindgeraakt aan één oog. Maar door de warme zorg van vrijwilligers is hij erbovenop gekomen en geniet hij nu van een rustig leven in de opvang. Door zijn trauma is hij bang voor mensen, maar hij kan door de vrijwilligers van de opvang benaderd worden. Naast het terrein waar Polvorín zich bevindt leeft een groep runderen. Ze worden nu nog gescheiden door een hek, al staan ze regelmatig aan elkaar te snuffelen. In de toekomst zal Polvorín bij deze groep runderen geplaatst worden. Het is het idee dat hij zoveel mogelijk zijn natuurlijk gedrag kan vertonen in de opvang.

vuurstier
Polvorín | Foto: La Candela

Via het CAS International is het mogelijk om Polvorín op afstand te adopteren. Lees over de voorwaarden voor adoptie.

Bron: