Terwijl de kritiek op de Chinese vleesindustrie toeneemt, gaan handelaren in hondenvlees nog steeds heel ver om geld te verdienen. Op de vooravond van de World Dog Show in Shanghai, waar de huishond volop wordt geprezen, redden dierenbeschermers nog een aantal gestolen huisdieren van de slacht.

huishonden
Huishonden ternauwernood gered uit Chinees slachthuis | Foto: Pixabay

Per jaar worden naar schatting zo’n 10 miljoen honden gedood voor de Chinese vleesindustrie. Het is een bekend element van de Chinese keuken, waar lange tijd voornamelijk buitenlanders hun afkeer van lieten blijken. Uit het feit dat China dit jaar een internationaal publiek van hondenliefhebbers ontvangt voor de World Dog Show, blijkt echter dat de trouwe viervoeters ook daar steeds meer als huisdier worden gewaardeerd. Het weerhoudt sommige restaurants er echter niet van hondenvlees op hun menukaart aan te bieden.

Restaurants adverteren met hondenvlees

De World Dog Show is inmiddels in volle gang en zal nog tot 3 mei duren, maar voorafgaand aan het evenement was er veel kritiek op de gekozen locatie in Shanghai. Voor de “vreugdevolle bijeenkomst voor hondenliefhebbers en hun lieflijke honden…”, zoals de show wordt gepromoot, leek de miljoenenstad in een land dat bekend staat om zijn brute hondenhandel, niet bepaald het meest logische podium.

Dat het inderdaad om een controversiële keus gaat wordt benadrukt door een onthulling die Chinese campagnevoerders vlak voor de start van de show deden. Een partner van dierenwelzijnsorganisatie Humane Society International in Shanghai ontdekte dat drie restaurants in de directe omgeving van de showlocatie soep met hondenvlees aan hun klanten serveerden. Eén restaurant had zelfs meerdere gerechten met hondenvlees op de menukaart staan en adverteerde in haar raam dat het vlees afkomstig was van slachthuizen in de stad Xuzhou, berucht om de grote hondenvleesindustrie.

Jan Blokhuijsen
Foto: Humane Society International

Aangetroffen honden zo goed als zeker huisdier

Enkele activisten besloten poolshoogte te gaan nemen bij een slachthuis dat levert aan een van de restaurants. Wat ze daar aantroffen waren 22 honden die angstig weggedoken zaten in de hoek van de faciliteit, waar ze juist hadden gezien hoe enkele van hun kooigenootjes dood werden geslagen. Weggeworpen halsbanden vormden een aanwijzing dat het om gestolen huisdieren zou gaan. De honden, waaronder ook een poedel en een Franse bulldog, hadden ooit een liefhebbende baas, net als de dieren die tentoon worden gesteld tijdens de World Dog Show.

Na onderhandelen lukte het de activisten de gevangen honden vrij te krijgen en werden ze bij een asiel ondergebracht. Daar kregen ze de hoognodige medische verzorging en veilige opvang. Dr. Peter Li, expert op het gebied van Chinees beleid voor Humane Society International.

“Dit onderzoek laat zien op welke gruwelijke manier miljoenen Chinese honden worden misbruikt voor de vleesindustrie, waar anderen juist in de watten worden gelegd voor de huisdierenhandel. Deze twee tegengestelde werelden komen bijeen wanneer huisdieren worden gestolen om vervolgens op een brute manier te worden gedood voor consumptie door de mens.”

Hond liever aan riem dan op bord

De geredde honden krijgen in het asiel nu de nodige zorg, waarna het asiel en HSI, deels in China en deels in de Verenigde Staten, voor hen op zoek gaan naar een gouden mandje.

Peter Li ziet niet alleen voor deze groep honden een betere toekomst:

“De meeste mensen in China eten geen hondenvlees, en in feite is de organisatie van de World Dog Show in Shanghai al een teken dat een groeiend deel van de Chinese bevolking gek is op haar viervoeters en een hekel heeft aan de hondendieven die hun geliefde maatjes stelen voor de vleeshandel. Het feit dat China gastland is van de hondenshow demonstreert ook dat het economische voordelen ziet in de huisdierenindustrie. In tegenstelling tot de vleesindustrie, die een vlek is op China’s internationale reputatie.”

Hij benadrukt dat zijn organisatie zich inzet om de brute hondenhandel voor vlees te stoppen. Hopelijk is met de World Dog Show inderdaad een positiever toon gezet.

Bron:

@AnimalsToday.nl Merel Roks


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.