In februari wijdden wij een artikel aan de Spaanse opvang Santuario Gaia in Ogassa, Girona, die met grote spoed op zoek was naar een nieuwe locatie. We hebben goed nieuws want ze hebben een terrein gevonden en gaan binnenkort verhuizen!

Santuario Gaia
Het nieuwe terrein van Santuario Gaia | Foto: © Santuario GAIA

250 uit de vee-industrie geredde dieren dreigden hun opvangplaats te verliezen. De oprichters van Santuario Gaia huurden een terrein, maar door omstandigheden die buiten hun macht lagen moesten zij op zoek naar een nieuwe lap grond. Ze hebben maandenlang keihard gewerkt om een nieuw terrein te vinden: ze hebben diverse acties georganiseerd om fondsen te werven en aandacht gevraagd voor hun problemen in de media. En in de tussentijd moesten ze zorg dragen voor 250 dieren. Geen makkelijke opgave, maar het is ze gelukt!

Coque Fernández Abella en Ismael López Dobarganes, de oprichters van Santuario Gaia, besloten om een terrein te kopen om de continuering van de opvang te kunnen garanderen. Een terrein (tijdelijk) huren zagen ze niet als een optie omdat ze vreesden dat ze in de toekomst weer in een vergelijkbare situatie terecht zouden kunnen komen. Bovendien maakt een nieuw en groter terrein de opvang van meer dieren mogelijk.

Beekjes
Het nieuwe terrein heeft een oppervlakte van 23 hectare. Het bevindt zich in de gemeente Camprodon in Girona, in een beschermd gebied in Alta Garrotxa in de Pyreneeën. Geen betere plaats voor de geredde dieren is denkbaar. Door het gebied stromen twee beekjes waar de dieren kunnen drinken en zwemmen wanneer zij dat willen. Er zijn velden met veel gras en bossen met eeuwenoude bomen. Het terrein bevat ook al enkele voorzieningen voor de dieren en een woning die gebruikt zal worden door vrijwilligers die voor een langere periode in Santuario Gaia verblijven.

Santuario Gaia
Beekjes om uit te drinken | Foto: © Santuario GAIA

Nu breekt een zware periode aan van verhuizen. Dit zullen ze beetje bij beetje doen om te voorkomen dat de dieren gestrest raken. Enkele dieren zijn al naar het nieuwe terrein overgebracht. Ismael en Coque zullen op het terrein wonen, in een klein hutje van 33 m2 dat als stal diende voor geiten. Vanuit hier kunnen zij aan het werk en het terrein klaar maken voor de dieren. Op dit moment hebben ze geen licht, geen internet, maar toch proberen ze regelmatig de Facebook-pagina up-to-date te houden om hun volgers te informeren.

Santuario Gaia
Foto: © Santuario GAIA

De oprichting van Santuario Gaia
Jaren geleden hadden de oprichters van Santuario Gaia al het plan om een opvang voor geëxploiteerde dieren op te richten. Toen Palma in hun levens kwam, werd het plan vervroegd. Palma is een Vietnamees hangbuikzwijn dat onder erbarmelijke omstandigheden werd gehouden in een huis in Valencia. Op 3 augustus 2012 snelden Coque en Ismael zich naar Valencia om Palma uit dat huis te halen en op te vangen. Palma bleek drachtig te zijn, en twee weken later beviel ze van 6 prachtige zwijntjes (zie video). Palma werd de aanzet voor het creëren van een prachtig project dat uitgroeide tot Santuario Gaia.

In oktober 2012 verhuisden Coque en Ismael met Palma en hun andere geredde dieren (honden, katten, kalkoenen, kippen en ganzen) naar een geschikt terrein waar ze hen een nieuw leven konden bieden en andere dieren konden opvangen.

Dieren redden en veganisme promoten
Het idee van de oprichting van Santuario Gaia is het opvangen van dieren die geëxploiteerd zijn geweest. Sommige dieren komen in zeer slechte conditie binnen. De opvang vormt een ideale plaats waar dieren kunnen herstellen en tot rust kunnen komen na een stressvol leven waarin er geen ruimte bestond voor hun natuurlijke behoeften. Via Facebook houden de oprichters de volgers van Santuario GAIA al twee jaar uitgebreid op de hoogte van de opgevangen dieren, met liefdevolle verhalen en mooie foto’s van het alledaagse leven in de opvang. Via het project worden dieren niet alleen opgevangen en verzorgd. Een bijkomend doel is mensen respect bij te brengen voor dieren en te introduceren tot veganisme.

Bekijk een prachtig en hoopgevend filmpje waarin Coque en Ismael over de opgevangen dieren en het dagelijks leven in de opvang vertellen. Het filmpje is Engels ondertiteld:

Crowdfunding
Coque en Ismael zijn erg dankbaar voor de steun die ze hebben gekregen bij het inzamelen van het geld. Ze kunnen nu, dankzij de donaties door crowdfunding, een deel van het terrein afbetalen. Ze hebben nog 3,5 jaar om de rest te betalen en zullen dus steun nodig blijven hebben. Als de verhuizing helemaal plaatsgevonden heeft zal het weer mogelijk zijn om de opvangplaats te bezoeken.

Bron: Santuario GAIA ©PiepVandaag.nl Estefania Pampin Zuidmeer