Al jaren wordt erover gespeculeerd: komt er nu wel of niet een octopuskwekerij in Spanje? Hoewel het definitieve antwoord nog op zich laat wachten, is er inmiddels wel een belangrijke stap gezet. Een groep Spaanse juristen heeft namelijk een wetsvoorstel ingediend om het kweken van octopussen in het hele land preventief te verbieden.

Octopussen worden gezien als bijzondere dieren. Ze hebben maar liefst drie harten, zijn razend intelligent en elk van hun acht armen heeft een eigen zenuwstelsel. Tegelijkertijd wordt de octopus gegeten, vaak in gebieden die aan de zee grenzen. Deze octopussen worden doorgaans in de zee gevangen.
Eerste octopuskwekerij
In 2021 kondigde vismultinational Nueva Pescanova aan dat het plannen heeft om ’s werelds eerste octopuskwekerij op industriële schaal te vestigen op de Canarische Eilanden. Miljoenen octopussen zouden in krappe tanks gehouden worden, enkel en alleen om te eindigen als maaltijd.
Rapport: Plannen voor grootste octopuskwekerij zijn roekeloos
Het idee leidde vrijwel meteen tot felle protesten van dierenrechtenorganisaties, wetenschappers en bezorgde burgers zowel binnen als buiten Spanje. En met goede reden. Documentaires als My Octopus Teacher toonden aan hoe gevoelig, nieuwsgierig en speels deze dieren kunnen zijn. Het idee dat ze met veel soortgenoten opgesloten zouden leven in tanks – terwijl octopussen graag solitair leven – druist in tegen alles wat bekend is over hun welzijn.
Daarnaast zou de geplande octopuskwekerij ook serieuze gevolgen hebben voor het milieu. Octopussen zijn vleeseters en eten andere zeedieren zoals vissen en schaaldieren. Voor een kwekerij op industriële schaal zouden enorme hoeveelheden voedsel uit de zee gehaald moeten worden, wat de al zwaar onder druk staande mariene ecosystemen verder zou uitputten. In een tijd van overbevissing en klimaatcrisis is dat simpelweg onwenselijk.
Spaanse juristen aan de slag
Gelukkig is er nu politieke actie. De Spaanse vereniging van juristen INTERcids heeft een wetsvoorstel ingediend dat de kweek van octopussen in het hele land preventief wil verbieden, nog voordat de eerste kwekerij gebouwd is. Maria Gonzalez, bestuurslid van INTERcids schrijft over de reden van het wetsvoorstel:
“Gezien de schadelijke gevolgen moet het kweken van octopussen uit voorzorg verboden worden. En omdat deze praktijk tot nu toe nog niet bestaat, is juist nu het moment om in te grijpen. Dit is een kwestie van maatschappelijke verantwoordelijkheid.”
Nationale politici moeten nu beslissen of ze het voorstel officieel willen indienen in het parlement. De komende maanden worden dus cruciaal. Wordt het wetsvoorstel aangenomen, dan wordt een duidelijke stelling tegen octopuskwekerijen ingenomen.
Bron:
- Eurogroup for Animals
- Zie ook op Animals Today:
Filmrecensie: Ocean met Sir David Attenborough (met trailer)
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius