Zo’n 2.700  verwilderde geiten in de Guadarrama bergketen in de deelstaat van Madrid  dreigen gedood te worden door de overheid. Eerder werd het doden van deze dieren voorkomen nadat een rechter dit besloot. En nu heeft de hoogste rechtbank van de deelstaat Madrid het plan van de milieucommissie om deze dieren te dode afgewezen nadat de Spaanse dierenpartij  PACMA een aanklacht indiende tegen dit plan.

Spaanse geiten
De Spaanse geiten van Guadarrama blijven in leven | Foto: PACMA

Het hoogste rechtbank van Madrid wil de argumenten van PACMA eerst onder de loep nemen.  Het doden van deze dieren is inmiddels al een aantal keer uitgesteld vanwege het gebrek aan enige voorbereiding of protocol vanuit de deelstaat Madrid. De Spaanse dierenpartij beweert dat er geen legitimiteit bestaat om de 2.700 verwilderde geiten in de Sierra de Guadarrama te doden.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werden de geiten in dit gebied geplaatst. Er is nooit enig beleid geweest op het controleren en volgen van de geitenpopulaties vanuit de deelstaat Madrid. Inmiddels leven er zo’n 4.000 geiten in deze bergen.

Alternatieven
PACMA wil dat er naar andere alternatieven wordt gekeken en dat er in geen enkel geval naar de optie wordt gegrepen om de dieren te doden om de populaties te beheren.

In Spanje wordt er al op diverse plekken jacht gemaakt op te hoge populaties van verwilderde geiten. Zo werden er in april van 2016 veel geiten gedood op de Canarische Eilanden en werden de pogingen van PACMA om alternatieven aan te dragen genegeerd. Ook op de Balearen, op het eiland Es Vedrà, werd eerder dit jaar bijna de gehele populatie van verwilderde geiten gedood met als doel de flora van het eiland te beschermen. Beide gevallen zorgden voor veel oproer vanuit de Spaanse bevolking, vooral omdat alternatieven om het probleem op te lossen niet werden gehoord.

Bron ©AnimalToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer