Een kat die vastzat achter de grill van een auto in het Schotse Aberdeen (VK), heeft een rit van zo’n 5 kilometer overleefd. Er waren 4 automonteurs voor nodig om de zwart-witte Sully te redden.

Schuilende Sully overleeft rit achter grill auto
Schuilende Sully overleefde een rit achter de grill van een auto | Foto (illustratief): publiek domein

David Harding reed eerder deze maand naar zijn werk bij een Porschedealer, toen hij merkte dat er een vreemd geluid uit de voorkant van zijn auto kwam. De kat ontdekte de auto van David in de omgeving van Garthdee, reed mee en werd 5 kilometer verderop bij de luxe autodealer ontdekt. David zegt:

“Ik ging zoals gewoonlijk naar mijn werk en toen ik de auto parkeerde hoorde ik een vreemd geluid. Ik volgde het geluid en zag een kat achter het rooster zitten.”

Angstige Sully

Technici verwijderden de grill en zagen een bange kat zitten. Paul Kelly, de managing partner bij de autodealer, zei dat de vier technici samenwerkten om de ‘verstijfde’ kat te bevrijden. David:

“We slaagden erin het dier eruit te krijgen. Hij was een beetje bang en rende over de werkplaats. Een van de leerlingen bracht hem vervolgens naar de dierenarts. Ik denk dat ik de kat wel eerder in de buurt heb gezien, maar nooit eerder in de auto.”

Gelukkig was de kat gechipt, zodat hij kon worden gescand. Een dierenarts in de buurt van de woning van Harding nam contact op met de eigenaresse Cate. Het ging om een driejarige zwart-witte kat met de naam ‘Sully’. Cate zegt over hem:

“Hij gaat ’s nachts uit, hij houdt ervan om rond te zwerven. Het regende heel hard, dus waarschijnlijk heeft hij in de auto geschuild en is toen vast komen te zitten.”

Sully werd weer herenigd met zijn baasje. Cate zegt:

“Toen hij werd opgehaald was hij een beetje moe en gestrest, maar nu heeft hij goed geslapen. Ik ben gewoon blij dat hij nu veilig is en dat hij is gechipt. Het is goed afgelopen.”

Schuilende Sully overleeft rit achter grill auto
Laat je kat chippen! | Foto: publiek domein

Chip je kat!

In Nederland zijn jaarlijks ruim 38.000 katten die de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Van dit aantal worden er ruim 6.500 opgevangen bij de dierenasielen van de Dierenbescherming. Hiervan heeft 83 procent geen chip, of de gegevens zijn niet aanwezig, of niet goed geregistreerd. Hierdoor kan slechts een klein deel van de katten worden herenigd met hun eigenaar.

Voor honden in Nederland geldt een chip- en registratieplicht, voor katten helaas nog niet. Door het invoeren van deze plicht kunnen katten met hun eigenaar worden herenigd, en daarnaast zorgt dit ook voor bewustwording onder katteneigenaren. Het dumpen van katten zal afnemen en de kosten voor de dierenambulance en dierenasielen zullen ook verminderen.

Voorkom een hoop narigheid en chip je kat. Lees meer over het chippen van je kat op de website van de Dierenbescherming.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer