Sinds oktober 2021 werden nergens in één keer zo veel dieren afgemaakt als in Nieuw-Weerdinge, waar vogelgriep is vastgesteld op een pluimveebedrijf. Circa 201.600 levende wezens zijn vergast, want zowel het ministerie als de pluimvee-industrie verzetten geen poot om een einde te maken aan deze horrorsituatie.

201.600 vleeskuikens vergast in Nieuw-Weerdinge maar niemand doet iets
201.600 vleeskuikens vergast in Nieuw-Weerdinge, maar niemand doet iets | Foto: publiek domein

De vogelgriep verdwijnt niet meer, daarover zijn steeds meer wetenschappers het eens. Dus zal er een verandering moeten plaatsvinden in hoe dieren gehouden worden. Massaal dieren in een stal proppen is vragen om moeilijkheden. De massaliteit van de nertsenhouderij bleek funest in verband met COVID-19, geitenhouderijen kunnen Q-koorts verspreiden, de varkenshouderij wordt steeds dichterbij bedreigd door de Afrikaanse varkenspest en pluimvee wordt massaal preventief afgemaakt vanwege de vogelgriep. Wat ooit vrije uitloopkippen waren, zijn door de ophokplicht net zulke stakkers als alle andere dieren in de vee-industrie die nooit(meer) buiten komen.

Vrije uitloopkippen bestaan niet meer | Foto: publiek domein

Dat er maar wordt doorgegaan met deze vorm van dierhouderij begint te lijken op structurele wegkijkerij, want uiteindelijk ligt er een levensgroot probleem en dat lost zich niet vanzelf op. Maar zolang het gaat over dierenwelzijn an sich hoef je in dit land niet aan te kloppen bij de overheid, noch bij de vee-industrie. Dieren zijn geen levende wezens met gevoel; het zijn ‘beesten’ die geld opbrengen. Alleen ter herinnering: we zijn allemaal dieren, het enige beest is de mens.
.

Vogelgriep: 87.000 vleeskippen, 550 siervogels afgemaakt

Vogelgriep, ziekte in een verziekte industrie

©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur