De douane van Hangzhou in China heeft samen met de politie in de stad Wenzhou 18 verdachten  aangehouden die betrokken zijn bij de smokkel van 23 ton pangolinschubben, die in oktober in beslag zijn genomen. Dat is deze week bekendgemaakt door de Chinese douane. Het zou gaan om de grootste vangst van schubben in China ooit, waarvoor zo’n 50.000 dieren gedood werden.

schubben
Schubdier, of pangolin | Foto: Wildlife Alliance/flickr

Pangolins, in het Nederlands schubdieren, zijn zeldzame dieren bedekt met een laag schubben, die bedoeld zijn om het schubdier tegen roofdieren te beschermen. Helaas worden de schubben ten onrechte aangemerkt als geneeskrachtig en gebruikt in traditionele Chinese medicijnen. Men denkt dat ze kanker, astma en andere kwalen helpen genezen. Het vlees wordt tevens beschouwd als een delicatesse en door deze dodelijke combinatie is de pangolin het meest verhandelde zoogdier op aarde.

Schubben van 50.000 dieren

In overweging genomen dat een dood schubdier slechts 400 tot 600 gram schubben oplevert, geeft dit aan dat voor de aangetroffen partij in China ongeveer 50.000 pangolins zijn gedood. Het zou gaan om de opbrengst van een jaar stroperij. In 2016 kreeg het schubdier in China de hoogste vorm van bescherming tegen illegale handel en sindsdien wordt er hard tegen opgetreden.

Volgens douanebeambten werden de pangolinschubben gekocht in Nigeria voordat ze naar Busan in Zuid-Korea en vervolgens via Shanghai naar Wenzhou werden gesmokkeld, allemaal verpakt in zakken met gember om ontdekking te voorkomen.

pangolins
Het vangen van schubdieren is een makkie, want zodra ze zich bedreigd voelen rollen ze zich op tot een balletje | Foto: Wildlife Alliance/flickr

De autoriteiten hebben twee personen gepakt die de schubben op de zwarte markt in Guangxi zouden verkopen. Pangolinschubben leveren in China ongeveer 800 yuan op per kilo (iets meer dan 100 euro), waardoor het dier een favoriet doelwit van stropers is. Het vangen van schubdieren is een makkie, want zodra ze zich bedreigd voelen rollen ze zich op tot een balletje.
.

  • Lees ook:

China verbiedt schubben van schubdier in traditionele medicijnen

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel