Onlangs publiceerde Compassion in World Farming (CIWF) een schokkende film over de konijnenhouderij in Europa. In de Europese vee-industrie leven meer dan 320 miljoen konijnen hun hele leven in krappe draadgazen kooien, die zó laag zijn dat de dieren niet eens rechtop kunnen staan, laat staan springen of huppelen. De film is vanaf heden te zien op ciwf.nl/konijnenfilm. Tevens start de internationale dierenbeschermingsorganisatie een petitie aan de EU, die vraagt om een verbod van kooihuisvesting in de konijnenhouderij.

Konijnenhouderij

Onderzoekers van CIWF filmden in 16 konijnenhouderijen in 5 EU-landen ( Polen, Tsjechië, Cyprus, Italië en Griekenland). Wat ze zagen en vastlegden is vreselijk:
· De konijnen zitten hun hele leven in krappe, draadgazen kooien zonder enig afleidingsmateriaal
· Veel dieren hebben ontstekingen aan ogen of huid
· Stinkende en onhygiënische stallen: bergen ontlasting onder de kooien
· Veel dieren sterven vroegtijdig, ondanks het hoge antibioticagebruik
· Dode, soms zelfs rottende, konijnen in of op de kooi of op de vloer

kooien
Foto: CIWF

Twee jaar geleden filmde CIWF soortgelijke omstandigheden in konijnenhouderijen in Frankrijk en Spanje.

Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland:

“Niet alleen het aantal konijnen in de vee-industrie is gigantisch, ook het dierenleed dat de draadgazen kooien veroorzaken is enorm. De kooien doen nog het meest denken aan de kale legbatterijen, die de EU al in 1999 verboden heeft vanwege het slechte dierenwelzijn. Het is nu de hoogste tijd dat er speciale, Europese regels voor de konijnenhouderij komen, en de kooihuisvesting voor konijnen verboden wordt”.

CIWF staat niet alleen in het streven de kooien in de konijnenhouderij te verbieden. Uit een representatief opinieonderzoek dat het bureau YouGov dit jaar onder 1000 Nederlanders hield, blijkt dat 65% van de Nederlanders voorstander is van zo’n verbod.

kooien
Foto: CIWF

In Nederland is de konijnenhouderij een relatief kleine tak van de vee-industrie met een jaarlijkse productie van ca. 1,5 miljoen dieren. Ook in de Nederlandse konijnenhouderij zijn er echter serieuze welzijnsproblemen. Vanaf 2016 moeten de konijnenkooien in de Nederlandse vee-industrie aan strengere eisen voldoen dan de rest van Europa: de kooien zijn dan hoger en voorzien van een plateau en een plastic vloer om pootgebreken tegen te gaan. CIWF vindt deze verbeteringen echter onvoldoende en pleit voor het stoppen met de kooihuisvesting. Geert Laugs:

“Dat dit kan bewijst België, waar besloten is over te stappen op het parksysteem, een huisvesting die veel meer natuurlijk gedrag mogelijk maakt”.

kooien
Foto: CIWF

Vorige maand startte CIWF een Europese campagne voor het beëindigen van alle kooihuisvesting in de Europese veehouderij. De campagne tegen de konijnenkooien maakt daar deel van uit en zal de komende jaren gevolgd worden door meer specifieke acties.

Lees hier meer over de campagne.

Bekijk de film hieronder .LET OP: schokkende beelden!

Persbericht CIWF


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.