De gemeente Boxtel heeft er genoeg van. Zij zet nu een streep door proefboringen naar schaliegas binnen haar gemeente. Het huurcontract met Cuadrilla, het bedrijf dat in de toekomst proefboringen binnen de gemeentegrenzen wil doen, wordt niet verlengd.

schaliegas
Foto: H.W. Fluks

Volgens Cuadrilla is deze stap van de gemeente echter niet rechtsgeldig, omdat in het contract staat dat het verlengd wordt zolang Cuadrilla een licentie heeft van het Ministerie van Economische Zaken. Frank de Boer, directeur van Cuadrilla:

“Het besluit over het boren naar schaliegas is uitgesteld. Totdat er duidelijkheid is houden wij onze rechten. Het is een politiek besluit en de gevolgen voor het milieu moeten ook duidelijk zijn voordat wij beginnen met het winnen van schaliegas”.

De Tweede Kamer wil extra onderzoek, voordat minister Kamp van Economische Zaken zijn fiat geeft aan de proefboringen. Het geschil tussen de gemeente en Cuadrilla gaat om de vraag of het aanhouden van een vergunning hetzelfde is als het verlengen. Beide partijen denken hier verschillend over. Bas Schel, gemeentewoordvoerder:

“Cuadrilla houdt het recht om als eerste proefboringen te doen, maar de huidige vergunning is echt verlopen”.

Door alle negatieve berichtgeving in de media wil Boxtel liever helemaal van de proefboorlocatie af, omdat de winning van schaliegas toch minder veilig lijkt dan steeds gedacht. De gemeente wilde meewerken aan een proefboring, maar ziet niets in een permanente winningslocatie. Volgens Schel is het laatste woord echter aan minister Kamp of in Boxtel schaliegas gewonnen gaat worden of niet.

Bron: NOS ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven