Satellietbeelden kunnen nu duidelijk maken wat er precies in de wereld gebeurt bijvoorbeeld. Wanneer er illegaal bomen worden gekapt in een dichtbebost oerwoud is dit op een satellietmonitor te zien. Deze monitor heet Open Landscape Partnership Platform en is voor iedereen online te bekijken.

satellietbeelden
Satellietbeelden helpen zalmen beschermen |Foto credit Hans-Petter Fjeld via Wikimedia Commons

Deze monitor is een initiatief van Transparent World Scanex Research and Development Center, het World Resources Institute, de World Bank, Global Tiger Initiative en Global Forest Watch. Het begon met het initiatief om hoge kwaliteitsbeelden te krijgen van tijgers in hun natuurlijke leefomgeving. Deze tijgerleefgebieden zijn inmiddels uitgebreid tot een strook van belangrijke ecologische gebieden. Deze monitor is scherp genoeg om mensen te kunnen identificeren.

Natuurbeschermers kunnen nu precies zien wat er op de grond gebeurt in bossen bijvoorbeeld. Ze kunnen in de gaten houden waar tijgers zich bevinden en hoe ze leven. Er kan nu in de gaten gehouden worden waar tijgers leven en of de omgeving hiermee te maken heeft, zoals bomen en planten. Ook kan nu in de gaten worden gehouden of er bossen in brand staan. Olie kan met de satellietbeelden worden onderscheiden van water, dit kan niet met Google Earth bijvoorbeeld. Dit gebeurt met warmtemonitoren. Water is namelijk koud terwijl olie warm is.

Een ander probleem dat nu verholpen kan worden door deze monitor is illegale zalmvangst. Op de monitoren is precies te zien welke vangnetten legaal zijn en welke er niet mogen staan. Volgens het Wild Salmon Center is de vangst van zalm al met 64% gedaald sinds deze monitor actief is.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser

Omroep Piep!