De Amerikaanse stad San Francisco gaat mogelijk geschiedenis schrijven door de eerste stad ter wereld te worden waar de verkoop van bont verboden wordt. De regelgeving die zo’n verbod mogelijk moet maken is afgelopen woensdag voor een eerste beraad naar de commissie voor Publieke Veiligheid en Buurtdiensten gestuurd.

San Francisco
San Francisco wil bont uit stad verbannen | Foto: publiek domein

Met de ingediende verordening hopen de indieners ook andere steden en landen aan te jagen om een vergelijkbaar verzoek voor een verbod voor de verkoop van bont in te brengen. In de verordening worden de 50 miljoen dieren die jaarlijks worden afgemaakt voor hun bont en hun leven lang in vieze stalen kooien leven aangedragen als motivatie om de verordening aan te nemen. Daarnaast wordt de bijdrage van de bontindustrie aan lucht- en watervervuiling en de hoeveelheid energie die nodig is voor de productie van bont ten opzichte van de productie van nepbont ook als redenen opgevoerd om een einde te maken aan de verkoop van bont in San Francisco.

Confrontatie
Voor politica Katy Tang was niet een kennismaking met de bontindustrie zelf de reden voor het ondersteunen van de verordening, maar haar confrontatie met een varkensboerderij. Wayne Hsiung, mede-oprichter van Direct Action Everywhere heeft gesproken met de website LiveKindly en zegt hierover het volgende:

“Interessant genoeg, is één van de dingen die de politica [Katy Tang, red.] tot het ondersteunen van de verordening hebben doen overgaan niet de blootstelling aan de bontindustrie is, maar een artikel over een varkensboerderij gepubliceerd door Glenn Greenwald in oktober 2017. Ik kreeg na publicatie een e-mail van Tang met daarin het bericht dat zij verder wilde met het realiseren van wetgeving op het gebied van dieren. Dit laat ons zien dat alle zaken met elkaar verbonden zijn.”

Dingen
De bontindustrie en de vleesindustrie hebben met elkaar gemeen dat dieren als dingen worden behandeld. Levenslang in kooien gestopt en verbannen van alles wat tot hun natuurlijk habitat behoort. Vele dierenactivisten hebben zich dan ook sterk gemaakt voor een verordening die een einde moet maken aan bont in San Francisco. Priya Sawhney, een organisator van acties bij Direct Action Everywhere laat weten:

“Niet alleen laat het initiatief #SFFurBan zien dat we vooruitgang boeken op het gebied van dierenrechten, maar het is ook illustrerend voor iets waar ik van droom: mensen zoals Wayne Hsiung en Katy Tang die ons leiden naar een verandering.”

 Volgens Hsiung is de verordening niet alleen het werk van Direct Action Everywhere, maar ook van tientallen andere dierenrechtenorganisaties die de politici hebben bewogen om te luisteren. Als de verordening wordt aangenomen en ook alle te nemen vervolgstappen succesvol worden doorlopen zou het zomaar eens kunnen dat de verkoop van bont al vanaf 1 juli 2018 verboden is. Wil je ook dat bont wordt verboden in San Francisco, teken dan hier de petitie.

Motie
De Partij voor de Dieren Amsterdam ziet ook graag onze hoofdstad – en natuurlijk de rest van Nederland – bontvrij. In 2013 heeft zij een motie ingediend waarin zij het college van B&W oproept om zich uit te spreken tegen het gebruik en de verkoop van bont in kleding. De motie is door de gemeenteraad aangenomen.

Bron: LiveKindly ©AnimalsToday.nl Lianne Raat