Moeten de beelden van een Nederlandse trofeejager die een olifant doodschiet nu wel of niet uitgezonden worden op televisie? Zo’n 5000 mensen vinden in ieder geval dat de beelden niet uitgezonden zouden moeten worden. Ze hebben een petitie op Avaaz getekend om de uitzending tegen te houden.

Afrikaanse olifant trofeejager
Foto: Foter.com / GNU Free Documentation License

De oproep op Avaaz luidt:

“Het op de voet volgen van een Nederlandse Trofeejager onder het mom dat er binnen de wet gehandeld wordt is onacceptabel. Dat kan ook anders RTL5! Wie wil er in godsnaam meereizen en in de buurt van een Trofeejager zijn, en hem filmen terwijl hij triomfantelijk een olifant schiet??”

De initiatiefnemers van de petitie willen zien te voorkomen dat het programma wordt uitgezonden, maar vinden wel dat er op een andere manier aandacht besteed moet worden aan trofeejagen. Ook stellen ze dat het programma alleen is belust op sensatie en kijkcijfers, maar programmamaker Ewout Genemans ontkent dit in De Stentor:

“Ik verbaas me er echt over dat dit soort verschrikkelijke dingen legaal mogelijk zijn vanuit Nederland. Dat keuren we af en willen we in het programma ook duidelijk aan de kaak stellen. Daarom hebben we ons een jaar lang in het onderwerp verdiept en deze man gevonden.”

Verder verklaart hij in de Media Courant:

We laten het journalistiek zien, maar ik neem in het begin wel duidelijk stelling. Ik zeg: ‘Ik begrijp niet waarom je voor de lol zo’n dier neerschiet.’ Wel laten we die meneer in zijn waarde.

De meningen over het programma zijn verdeeld. Zo vind het WNF dat het programma niet moet worden uitgezonden:

“Aan dit emotionele dossier zitten heel veel haken en ogen. En wij weten niet of dit programma de juiste plek is om die belangrijke nuances uit te leggen.”

Het IFAW ziet geen reden het programma niet uit te zenden. Woordvoerder Rikkert Reijnden op Joop.nl:

“Legale olifantenjacht heeft voor ons geen prioriteit. Want de illegale jagers kosten veel meer dieren per jaar het leven. Maar uiteraard keuren wij hobbyjacht af. En het is op zijn zachtst gezegd een verkeerd signaal dat de overheid het toestaat dit soort trofeeën mee terug te nemen naar Nederland.”

De Partij voor de Dieren gaat Kamervragen stellen over het RTL-programma, zo heeft fractievoorzitter Marianne Thieme laten weten via het programma RTL Late Night. Zij wil dat er een verbod komt om ’trofeereizen’ vanuit Nederland te organiseren.

In een korte tijd is de petitie meer dan 5000 keer ondertekend. Vandaag liet RTL5 weten ondanks het protest van de vele ondertekenaars van de petitie de uitzending gewoon door te laten gaan.

Bronnen: Avaaz, Joop, De Stentor, Media Courant, AD ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor