Een ijsbeer die in een gemeente in Quebec was gesignaleerd is door de politie doodgeschoten. Dit was de eerste keer in Canada dat een ijsbeer is waargenomen in de buurt van een dorp honderden kilometers ten zuiden van zijn leefgebied. Deskundigen waarschuwen dat er als gevolg van klimaatverandering in de toekomst meer van dit soort incidenten zullen plaatsvinden met tragische afloop voor de bedreigde diersoort.

ijsbeer
Rondzwervende ijsbeer doodgeschoten in Quebec | Foto: Pixabay

Sylvain Marois, districtscommandant bij het departement voor natuurbehoud van Quebec, zei dat het de eerste keer was dat ze in dit gebied met een ijsbeer te maken hadden. De autoriteiten beschikken dan ook niet over de juiste uitrusting of verdovingsmiddelen die nodig zijn om een dier van 800 kilogram te behandelen. Burgers kregen de opdracht om binnen te blijven. Op de Facebookpagina van het Canadese Ministerie van Bossen, Wildbeheer en Parken was het volgende te lezen:

“In deze situatie werd de mogelijkheid om de ijsbeer te verplaatsen gevaarlijk geacht, aangezien dit risico’s inhield voor de openbare veiligheid en voor de ingezette teams.”

Daarop is besloten om de ijsbeer dood te schieten “omwille van de openbare veiligheid”. Onduidelijk is in hoeverre er wel geprobeerd is om het dier levend te verplaatsen.

Afgedwaald zee-ijs

Klimaatverandering blijft de leefgebieden en voedselbronnen van de grootste beersoort enorm aantasten waardoor deze wordt gedwongen om nieuwe gebieden op te zoeken. Volgens deskundigen kan de ijsbeer zijn afgedwaald van het zee-ijs ten noorden van Madeleine-Centre, het dorp waar hij is waargenomen. Een andere mogelijkheid is dat de ijsbeer de St. Lawrence rivier is overgezwommen om het noordelijke deel van het Gaspé schiereiland te bereiken.

IJsberen in Canada

De meeste van ’s werelds laatst overgebleven ijsberen, die van cruciaal belang zijn voor de duurzaamheid van het Arctische mariene ecosysteem, leven in Canada. Als gevolg van klimaatverandering en het smelten van de poolkappen schat de organisatie Polar Bears in dat er nog maar 16.000 ijsberen in het land over zijn, wat neerkomt op bijna twee derde van de naar schatting 26.000 dieren in de wereld.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee