Medewerkers van de dierenambulance hebben maandagmiddag een gruwelijke vondst gedaan in het centrum van Amsterdam. Op de Krom Boomssloot was een ernstig gewonde ree op straat achtergelaten. Uit nader onderzoek blijkt nu dat het dier met een mes om het leven is gebracht.

ree
Het dode dier wordt opgehaald | Foto: Pip Farquharson

Ondanks de gruwelijke dood van de ree in het centrum van de stad zal de politie geen onderzoek starten naar de verminking. De kans dat daar iets uitkomt is ook nihil, aldus een medewerker van Dierenambulance Amsterdam:

“We hebben het gemeld bij de politie, die een notitie maakt. Als het dan nog eens gebeurt, wordt er wel onderzoek verricht.”

Toch onderzoek
Voor Renee Hendriks van Stichting Forensisch dieronderzoek was het uitblijven van politieonderzoek reden om zelf in actie te komen. Zij heeft het dier opgehaald, en uit een eerste onderzoek door forensisch dierenarts Monique Verkerk en forensisch patholoog Frank van de Goot is al gebleken dat de ree om het leven is gebracht met een messteek in de zijflank ter hoogte van de ribben, en een halssnede. De organen ontbreken compleet en de achterpoten zijn afgezaagd.

Volgens Van de Goot lijkt het erop dat dit gedaan is door iemand die weet hoe het slachten en uitbenen van een dier in zijn werk gaat. De reden waarom is echter volstrekt onduidelijk. De organen ontbreken, maar het vlees wat normaliter gebruikt wordt door restaurants is er nog, dus gedood voor consumptie is dit dier niet. Hendriks:

“Het is een hele vreemde vondst en het is lastig te accepteren dat er vanuit overheidswege zo weinig steun is om zaken zoals deze tot de bodem toe uit te zoeken. Gezien de staat waarin het dier is aangetroffen ga je je toch afvragen of dit het werk van een maniak is .”

ree
Foto: Dierenambulance Amsterdam

‘Harige stok’
Pip Farquharson woont tegenover de plek waar de ree is aangetroffen. Ze vertelt aan Piepvandaag.nl dat op maandagochtend de vuilniswagen langskwam, en dat ze twee vuilnismannen lachend achter elkaar aan zag rennen waarbij de ene man een soort ‘harige stok’ in zijn handen hield. Farquharson realiseerde zich later dat de man de poot van de ree in zijn handen moet hebben gehad:

“Toen de vuilniswagen weg was zag ik een karkas op straat liggen. Ik dacht eerst dat het een hond was die door de vuilniswagen overreden was. De politie was toen al ter plaatse. Daarna kwam de dierenambulance. Ik was van slag en belde daarom de dierenambulance omdat ik wilde weten of het een hond of een ree was, en het bleek dus een ree… Dit is een fijne rustige straat dus dit was echt schokkend.”

Getuige(n) gezocht
Farquharson herinnert zich verder dat ze de avond ervoor ergens tussen 20.00 en 21.00 uur geschreeuw hoorde buiten. Een man die er uitzag als een dakloze doorzocht het vuilnis. Een andere man van een jaar of 50  schreeuwde naar hem omdat hij niet wilde dat de man aan een grote koffer kwam die bij het vuilnis stond. Farquharson zegt niet verbaast te zijn als de ree in die koffer heeft gezeten. Verder verbaasde het haar dat de man, die een wit met blauw gestreept shirt aan had, ondanks de kou die avond geen jas droeg. En hij was duidelijk bezorgd over de koffer.

Het is mogelijk dat de man niets met het toegetakelde ree te maken heeft, maar toch zouden we graag in contact komen met hem.

Mensen die meer weten over deze nare dierenmishandeling, mail onze redactie: redactie@piepvandaag.nl

©PiepVandaag.nl