‘s Werelds grootste actie voor de aarde succes in Nederland

Door het hele land is vanavond klokslag 20.30 uur een uur het licht uitgegaan voor Earth Hour. Een record van bijna 140 beeldbepalende gebouwen dompelden zich in duisternis. In dorpen en steden waren allerlei activiteiten in het donker. Nederland is een van de 172 landen die meedoen aan de negende editie van Earth Hour, dé jaarlijkse oproep van de wereldbevolking voor meer actie tegen klimaatverandering.

Earth Hour
André Kuipers telt af | © Wereld Natuur Fonds

Earth Hour wordt inmiddels breed omarmd in Nederland. In steden als Leeuwarden, Gouda en Rotterdam waren akoestische concerten in het donker. In Wageningen stond de hele Markt in het teken van Earth Hour. Veel restaurants deden ook mee met candle light dinners. Opvallend was het enthousiasme om thuis met vrienden en bekenden Earth Hour door te brengen. Op social media waren veel berichten over diners en borrels bij kaarslicht, gezinnen die het bordspel uit de kast haalden of mensen die eens vroeg naar bed gingen. Ook voetballiefhebbers lieten zien dat ze tijdens Nederland-Turkije meededen aan Earth Hour. De tv bleef aan voor het voetbal, maar in de rest van het huis ging het licht een uur uit.

Earth Hour-initiatieven
Wereldwijd waren ook bijzondere Earth Hour-initiatieven. Zo haalde het WNF in Rusland honderdduizend handtekeningen op met de oproep aan president Poetin om olieboringen op de Noordpool te verbieden. In Parijs werd vanavond onder de Eiffeltoren op een dansvloer duurzaam energie opgewekt. In Brazilië staat Earth Hour in het teken van de ergste droogte in zeventig jaar die volgens wetenschappers mede wordt veroorzaakt door grootschalige boskap en klimaatverandering. Het WNF hield een petitie met de oproep om boskap drastisch te verminderen. En in centraal Afrika waren kunstmanifestaties met kinderen over natuurbescherming.

Het bekendste beeld van Earth Hour zijn de iconische gebouwen die in duisternis worden gedompeld. In Nederland deed WNF-ambassadeur André Kuipers het licht uit van Het Scheepvaartmuseum. Andere opvallende bouwwerken die op zwart gingen, waren onder meer de Magere Brug in Amsterdam, De Kuip en de Euromast in Rotterdam, de Domtoren in Utrecht, de Martinitoren in Groningen, de St Janskathedraal in Den Bosch, de St. Janskerk in Gouda, de Burcht in Leiden en de Waag in Deventer.

Wereldberoemde monumenten
Internationaal gingen de lichten uit van wereldberoemde monumenten als het tempelcomplex Prambanan in Indonesië (Java), Tsing Ma Bridge in Hongkong de uitgelichte Tafelberg in Kaapstad, het Akropolis in Athene, La Sagrada Familia in Spanje, de Eiffeltoren in Parijs en het Colosseum in Rome. Earth Hour trekt nu naar Noord- en Zuid-Amerika, waar ook 20.30 uur lokale tijd de lichten doven. Earth Hour eindigt bij eilandstaten in de Stille Zuidzee, waar de bevolking een etmaal het startsein gaf. Over een paar uur doven de lichten van onder meer de Golden Gate Bridge in San Fransisco en het gigantische beeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro.

Persbericht Wereld Natuur Fonds


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.