De voorzitter van het opvangcentrum voor dieren Parque Animal in het Spaanse Torremolinos in Málaga wordt ervan verdacht bijna 2.200 dieren gedood te hebben. Haar wordt ten laste gelegd dat ze de dieren een lage dosering van een middel voor euthanasie voor dieren zou hebben gegeven, waardoor deze een langzame en pijnlijke dood stierven. De vrouw ontkent dat ze betrokken is bij de dood van de dieren. Ook beweert zij dat ze bang is voor injectienaalden, dat ze van dieren houdt en zelfs niet in staat is om zelf hun nagels te knippen.

rechtszaak
Rechtszaak voor doden 2.200 dieren in Spanje | Foto: El Refugio

Daarnaast beweert ze dat er in de afgelopen drie jaar in Parque Animal 283 dieren zijn gedood in plaats van 2.200. Ze stelt dat de dierenartsen, en niet zij, besloten welke dieren geëuthanaseerd moesten worden en dat zij haar uiterste best heeft gedaan om ervoor te zorgen dat het er zo min mogelijk waren. Een aantal dierenartsen heeft een aanklacht ingediend tegen haar vanwege de dood van de 2.200 dieren. De vrouw riskeert 4 jaar gevangenisstraf voor herhaaldelijke dierenmishandeling en het vervalsen van officiële documenten.

Uitroeiingsessies
Eén van de dierenartsen verklaarde dat er in de opvang ‘uitroeiingsessies’ plaatsvonden, het liefst op maandagochtend. Toen deze dierenarts doorkreeg dat dieren massaal werden gedood zonder enige controle door een dierenarts besloot hij de gebeurtenissen te filmen om bewijzen te verzamelen. In één van de video’s is een ruimte vol met dode honden te zien. Hij zegt dat de voorzitter zelf het euthanasiemiddel toediende zonder enige verdoving en dat ze de dieren injecteerde zonder enige kennis van zaken te hebben. Met opzet werd er muziek aangezet zodat in de rest van de opvang niet te horen was dat de dieren pijn leden. Een medewerker heeft aangegeven gezien te hebben dat er soms dieren nog levend in zakken werden gestopt. Het maken van de video’s was nodig om te kunnen bewijzen dat dit gebeurde. De medewerkers wisten van de uitroeiingsessies maar hadden geen toegang tot die ruimte en konden niet bewijzen dat dit daadwerkelijk gebeurde.
Rechtszaken dierenmishandeling
Er worden steeds meer rechtszaken gehouden in Spanje vanwege dierenmishandeling. Een rechter op het Spaanse eiland Palma de Mallorca bestrafte eerder de eigenaar van een paard bestemd voor paardenraces met een gevangenisstraf van 8 maanden voor het doodslaan van het paard. De eigenaar was niet tevreden met de prestaties van het dier tijdens een race. De eigenaar van het paard is uiteindelijk in de gevangenis beland.

Omdat het vonnis lager lag dan twee jaar had voorkomen kunnen worden dat de eigenaar van het paard in de gevangenis terecht kwam, maar de rechter besloot anders. Ze wilde een krachtig signaal afgeven, des te meer omdat de veroordeelde zich volledig onverschillig opstelde en het niet de eerste keer was dat hij een dergelijk vonnis had gekregen.

In 2015 eindigde een andere man uit Granada ook in de gevangenis voor het aanvallen van zijn moeder en haar hond. Hij gooide het dier door het raam. Hij kreeg 8 maanden gevangenisstraf.

Binnenkort wordt het vonnis bekendgemaakt in de zaak rond de dood van 2.200 dieren in Parque Animal in Torremolinos.

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer