Kippen mogen niet ondersteboven aan de poten worden gevangen. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag weer in hoger beroep besloten. Dit is de derde keer dat de rechter zich in deze kwestie schaart achter Wakker Dier, die verwijst naar een twintig jaar oud verbod. De pluimveesector blijft zich echter verzetten tegen het invoeren van een diervriendelijkere vangmethode. 

weer
Rechter geeft Wakker Dier weer gelijk | Foto: publiek domein

De pluimveesector beweert dat de omstreden vangmethode legaal is door een fout in de wet, maar de rechter gaat hier weer niet in mee. Ook stelt het CBb dat de minister op overtredingen moet handhaven. Het geven van een waarschuwing is onvoldoende. Anne Hilhorst van Wakker Dier:

“De sector lijkt onderhand wel een kapotte grammofoonplaat. Hopelijk is driemaal scheepsrecht.”

In de vee-industrie worden kippen voordat ze naar het slachthuis gaan, op een pijnlijke manier gevangen en in kratten gestopt. Daarbij worden ze ondersteboven aan een poot opgetild en – in trossen van drie tot vijf kippen per hand – in kratten geduwd. Miljoenen kippen krijgen hierbij ademnood en breken vleugels of poten.

Diervriendelijker kippenvangen

Kippen aan de poten vangen is in heel Europa al bijna twintig jaar verboden, maar desondanks gangbare praktijk. Er bestaat een diervriendelijkere vangmethode waarbij de kippen rechtop worden vastgehouden. Deze methode wordt op initiatief van Eyes on Animals toegepast door onder meer Rondeel, Kipster en Demeter, maar is nog verre van standaard. De voornaamste reden hiervoor is dat de methode iets arbeidsintensiever en iets duurder is (naar schatting dan 0,0005 cent per ei en 0,12 cent per kilo vlees).

Vleeskippen in Nederland krijgen te weinig ruimte

Wakker Dier wil dat pluimveehouders stoppen met de illegale vangmethode en voert al sinds 2020 procedures om een einde te maken aan deze praktijk. Na twee gerechtelijke uitspraken zou de NVWA in augustus van dit jaar eindelijk gaan handhaven, maar de sector trachtte dit weer met een beroep te dwarsbomen. Deze derde uitspraak in het voordeel van de kippen voert de druk op de sector verder op. Hilhorst:

“Ze lopen al jaren te rekken ten koste van de dieren. Het is hoog tijd dat ze zich aan de wet gaan houden.”

Bron:

©AnimalsToday.nl LL