De Canadese regering denkt er niet over de jaarlijkse zeehondenjacht te stoppen, ondanks dat het steeds minder rendabel wordt, onder meer door het Europese handelsverbod. Sterker nog, onlangs werd het quotum voor 2014 bekend gemaakt: Canada is van plan 400.000 zeehonden te doden dit jaar.

quotum
Jonge zeehond, vooral aantrekkelijk voor jacht vanwege de vacht

Deze plannen zijn absurd, zeker gezien de dalende vraag naar zeehondenproducten. Uit een Canadees radioverslag in 2013 bleek zelfs dat de laatste jaren duizenden vachten moesten worden weggegooid, omdat de afname veel lager was dan verwacht. Het Europese handelsverbod heeft hier vast en zeker invloed op gehad en ook andere landen zoals de Verenigde Staten en China blijken tegenstanders te zijn van de zeehondenjacht.

De jacht op zadelrobben in Canada is volgens de Humane Society International (HSI) de grootste slachting van zeezoogdieren ter wereld. De wrede jagers doden elk jaar duizenden zeehonden met knuppels, hakapiks (knuppels met een scherpe haak aan het eind) en geweren.

Canada weigert echter toe te geven aan wereldwijde protesten en in te zien dat de commerciële zeehondenjacht geen bestaansrecht meer heeft. De regering is van mening dat de jacht nu eenmaal bij Canada hoort.

Al jaren is de negatieve publiciteit rondom de zeehondenjacht een luis in de pels van de zeehondenjagers en de overheid. Daarom werd onlangs een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat ongeautoriseerde personen een grotere afstand moeten houden tot de zeehondenjagers. Deze ‘ag-gag bill’ maakt het voor organisaties als International Fund for Animal Welfare (IFAW) en HSI veel moeilijker de barbaarse jachtpraktijken te documenteren.

De commerciële zeehondenjacht moet stoppen! Teken deze petitie om de Canadese overheid hiervan te overtuigen.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde