Wereldwijd is verontwaardiging ontstaan over de dreigende slacht van de moeder van stier Lorenzo, die afgelopen zaterdag in de arena van het Spaanse Tereul de 29-jarige Spaanse stierenvechter Victor Barrio dodelijk verwondde. Lorenzo leeft naar alle waarschijnlijkheid niet meer, maar zijn moeder Lorenza staat nu ook op de lijst om te worden gedood.

UPDATE: De Spaanse website ABC Toros meldt dat ze de eigenaar van Lorenza hebben gesproken en dat zij al gedood is nog voordat de stierenvechter aan zijn verwondingen was overleden. Dit wordt uit traditie gedaan om te voorkomen dat Lorenza nakomelingen zou krijgen die ook zo sterk waren dat ze een mens hadden kunnen doden.

Lorenzo
#SalvemosALorenza – Red Lorenza | Foto: via PACMA/Twitter

De Spaanse equivalent van de Partij voor de Dieren, PACMA, startte een campagne op de sociale media met de hashtag #SalvemosALorenza (Red Lorenza). Dit leidde tot massale steun om stier Lorenza in leven te houden. PACMA schreef op Facebook:

“Wij verwerpen de tradities gebaseerd op geweld, wraak en bloed.  We hebben maar  één ethische oplossing om hieraan een einde te maken: de totale afschaffing van het stierenvechten.”

Onderstaand het bericht op Facebook, dat massaal werd gedeeld:

Eigen schuld
Het was voor het eerst sinds 1985 dat een stierenvechter de dood vond in een Spaanse arena. Het dodelijke ‘steekspel’ werd live uitgezonden op televisie en veroorzaakte een schok onder liefhebbers  van het  stierenvechten. Het Spaanse koninklijk huis, zelf fervent voorstander van het stierenvechten, stuurde een condoleancebericht naar de familie van de stierenvechter. Barrio werd met veel vertoon begraven in de Spaanse gemeente Sepulveda.

Tegenstanders van het stierenvechten, dat officieel behoort tot het Spaanse cultureel erfgoed, spreken vooral van ‘gerechtigheid’ en ‘eigen schuld, dikke bult’.

Pamplona
Dit jaar vielen er ook weer slachtoffers tijdens de jaarlijkse festival van San Fermín, het stierenrennen in Pamplona.  waaronder een dode. Afgelopen vrijdag werd een 27-jarige Spanjaard in zijn nek gespietst door een stier en hij overleed aan zijn verwondingen.

Bronen: Volkskrant, Nu.nl ©PiepVandaag.nl Bart van Riel