Woensdag is op initiatief van Europarlementariër Anja  Hazekamp (Partij voor de Dieren) de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ vertoond in het Europees Parlement. De documentaire, gemaakt door Karen Soeters, Monique van Dijk Armor en Estefanía Pampín Zuidmeer, brengt op indrukwekkende wijze de mishandeling van galgo’s – Spaanse windhonden – in beeld.

galgo's
Vertoning ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ in Europees Parlement | Foto: AnimalsToday.nl

Verschillende Europarlementariërs, waaronder de Spaanse Lola Sánchez (Podemos) en de Duitse Stefan Eck (onafhankelijk) waren aanwezig bij de vertoning.  Daarnaast werd de filmvertoning bijgewoond door vertegenwoordigers van Dutch Galgo Lobby, Greyhounds in Nood Nederland en Greyhounds Rescue Holland.

In ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ reist Karen Soeters af naar Spanje, waar ze met reddingsgroepen, opvangcentra en ‘galgueros’ (jagers) spreekt over het lot van galgo’s.  Soeters ontmoet Valentina, een galgo die meerdere malen door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven.

Valentina
Valentina net aangekomen in Nederland | Foto: AnimalsToday.nl

Anja Hazekamp:

“De vertoning van deze beelden in het Europees Parlement is belangrijk om de bewustwording en de urgentie van de misstanden met Spaanse galgo’s te vergroten. Het is een schande dat dieren vandaag de dag nog steeds op dusdanig barbaarse wijze worden behandeld in Europa. We blijven de beleidsmakers in Brussel én de Spaanse regering onder druk zetten met acties als deze, totdat zij eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen en een einde maken aan de mishandeling van galgo’s.”

In Spanje zijn er 190 duizend galgueros die met galgo’s op hazen jagen. Het leven van de honden is hard. De trainingsmethodes vergen lichamelijk en geestelijk veel van hen. Vaak is er sprake van geweld. Jaarlijks worden er aan het einde van het jachtseizoen in februari zo’n vijftigduizend galgo’s gedumpt en/of mishandeld. Podenco’s wacht hetzelfde lot. De honden worden aan hun lot overgelaten of naar een dodingsstation gebracht, waar ze meestal na tien dagen worden gedood.

Medewerkers van opvangcentra struinen in februari de dodingsstations af om zoveel mogelijk jachthonden te redden. Minder geluk hebben de galgo’s die levend worden achtergelaten in putten, waar ze geen kans hebben om te overleven en waar ze een hongerdood te wachten staat. Windhonden die zich in de ogen van de jagers misdragen worden vaak op gruwelijke wijze gedood: ze worden opgehangen aan bomen terwijl ze nog net de grond kunnen raken, wat leidt tot een langzame en wrede dood. De galgo kan beschouwd worden als het meest verwaarloosde en mishandelde hondenras in Spanje.

Karen Soeters:

“Het is fantastisch dat we op deze manier aandacht hebben kunnen vragen in het Europees Parlement voor het vreselijke lot van de Galgo’s. Het is zo belangrijk dat er vanuit de politiek druk wordt uitgeoefend op de Spaanse regering om deze gruwelijke misstanden te stoppen. Ik ben er trots op dat we samenwerken met organisaties in Nederland en Spanje om ons samen sterk te maken voor deze honden.”

Animals Today heeft een petitie gestart tegen de mishandeling van galgo’s en podenco’s. De petitie is inmiddels door meer dan 30.000 mensen ondertekend.

Bekijk de documentaire hieronder:

©AnimalsToday.nl