Reden voor een feestje in Los Angeles. Daar werd eind december onverwacht een poemajong op camera vastgelegd. The National Park Service (NPS) plaatste een videofragment waarop onder meer te zien is hoe het diertje eet van het karkas van een hert.

poemajong
Foto credit: ucumari photography via Foter.com / CC BY-NC-ND

Het jong heeft het weten te overleven, waar zijn vier broertjes en zusjes dat helaas niet gelukt is. Twee jongen werden gedood door een volwassen poema. Van de andere twee is de doodsoorzaak niet duidelijk.

Het jong leeft met 15 andere poema’s in een geïsoleerd gebied in de bergen van Santa Monica. Aan beide kanten van het gebied blokkeren grote snelwegen de doorgang naar andere gebieden, waardoor de dieren geen kant op kunnen. Hierdoor staat deze populatie onder grote druk. Inteelt, het gevaar van snelwegen en rattenvergif zorgen ervoor dat deze specifieke groep het bijzonder zwaar heeft.

Beth Pratt-Bergstrom onderzoeker van the National Wildlife Federation (NWF):

“Dit gebeurt met poema’s, maar al helemaal in deze specifieke groep. Over het algemeen gaat het goed met de poemapopulatie in Californië, maar met deze groep is dat helemaal niet het geval.”

Pratt-Bergstrom is op dit moment hard aan het werk om de financiën voor een nieuwe brug voor wilde dieren bij elkaar te krijgen. Deze brug moet de grootste wildlife brug ter wereld worden en geeft de poema’s de mogelijkheid om voorbij de 10-baans snelweg op zoek te gaan naar nieuw territorium.

De onderzoekers zullen binnenkort het jong korte tijd vangen om het te kunnen onderzoeken en te chippen. Op deze manier kan het dier gevolgd worden. Ook zal er meteen bekeken worden of het diertje mannelijk is of vrouwelijk. Men hoopt dat het een mannetje is, waardoor er meer variatie in de genenpoel ontstaat.

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen