Wetenschappers van het La Plata museum in Argentinië hebben botten geanalyseerd die in het Zuidpoolgebied waren gevonden. Het blijkt te gaan om een pinguïn van zo’n 2 meter hoog: dit is de grootste pinguïn waarvan tot op heden resten zijn gevonden. Uit analyse blijkt dat het enorme dier zo’n 37 miljoen jaar geleden leefde.

Keizerspinguïns
By Dbush (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0 , via Wikimedia Commons
Palaeeudyptes klekowskii, zoals het het dier ook wel wordt genoemd, is het meest complete fossiel ooit gevonden in Antarctica. Dankzij de goed geconserveerde botten van de uitgestorven vogelsoort konden wetenschappers inschatten dat het dier een gewicht moet hebben gehad van circa 115 kilo en een lichaamsomtrek van zo’n 1.60 meter.

Tegenwoordig is de grootste pinguïnsoort de keizerspinguïn, met een lengte van ongeveer 1.10 meter en een gewicht van bijna vijftig kilo. Grote pinguïns, als Palaeeudyptes klekowskii, hadden een voordeel op hun kleinere verwanten. Zij konden namelijk veel langer onder water blijven bij het jagen op vis, waarschijnlijk tot wel veertig minuten.

Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven