Helaas schaffen mensen nog te vaak een huisdier op impuls aan. Na bijvoorbeeld een fijn dagje met de kinderen in de dierentuin; “Dieren zijn toch wel leuk! Laten we een konijn nemen!” En hup, met het hele gezin dezelfde dag nog naar de dierenwinkel om een konijn, een hok en wat voer te kopen, en dat maar voor een paar tientjes!

Konijn - huisdierenbijsluiter
Konijn

Maar dat hok moet verschoond worden, konijnen zijn sociale dieren en kan je niet alleen houden, jaarlijks moet het konijn gevaccineerd worden à €25,-, als het konijn een keer ziek is kost dat zo tientallen tot honderden euro’s, en vakantieopvang was ook nog niet over nagedacht…

Enfin, zo worden jaarlijks duizenden dieren aangeschaft om vervolgens weer ergens gedumpt te worden. Asiels en opvangcentra puilen uit hun voegen door deze gedumpte dieren.

Maar hoe ga je dit tegen? Gelukkig zijn er initiatieven als de Huisdierenbijsluiter, Bewust Huisdierbezit en vele anderen om mensen bewust te maken wat zorg voor een dier inhoudt, hoeveel het kan kosten om een huisdier te hebben en wat er allemaal verder nog bij komt kijken.

Mijn hond Gijs was aan een boom vastgebonden, ik heb hem via het asiel Amsterdam gekregen. Bij asiels kan je niet binnen een dag een dier ophalen, je gaat eerst kijken, kennis maken, vervolgens heb je verplicht minimaal 24 uur bedenktijd, en pas na dat nachtje erover slapen mag je, je nieuwe huisdier ophalen. En dan is er ook nog nazorg, na een paar weken of maanden spreek je af met een asielmedewerker en kijk je samen hoe het gaat, en wat er eventueel beter kan.

De verkoop van levende dieren door dierenwinkels kan ook impuls-aanschaf in de hand werken, zeker als schattige diertjes in de etalage te zien zijn. Maar het verbieden van levende dieren verkopen door dierenwinkels is ook niet de oplossing denk ik, dan zou deze handel via internet gaan, met alle gevolgen voor de dieren. Gelukkig zijn er steeds meer dierenwinkels die goede voorlichting geven en niet zomaar een dier aan iemand verkopen.

Wellicht zou een systeem zoals dat van de asiels toegepast kunnen worden bij de aanschaf van dieren uit de dierenwinkel, maar het belangrijkste is het bewustzijn bij mensen over wat zorg(plicht) voor een huisdier inhoudt.

©PiepVandaag.nl Piet Hellemans, dierenarts