Drie tijgers en een Aziatische zwarte beer (of kraagbeer) zijn onlangs gered uit de dierentuin van Phuket in Thailand. Het waren de laatste dieren die uit de dierentuin zijn gehaald, wat het einde betekent voor Phuket Zoo, die de laatste jaren hard achteruit ging.

Phuket Zoo gesloten na redding laatste vier dieren
Beer in Phuket Zoo | Foto: Wildlife Friends Foundation Thailand WFFT

De Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) heeft de dieren gered. De organisatie heeft in de afgelopen maanden in totaal elf tijgers en twee beren uit de dierentuin gehaald. De dieren zijn overgebracht naar een wildlife rescue center van de WFFT in de provincie Phetchaburi. Edwin Wiek, de oprichter WFFT zegt:

“Ze zullen daar worden gerehabiliteerd in grotere behuizingen in een meer natuurlijke omgeving en krijgen betere dierenwelzijnszorg. Ze kunnen niet meer terug naar het wild, want de dieren zijn te oud. Tijgers terug laten keren naar het wild is sowieso bijna onmogelijk.”
.

Redding tijgers en beren toont misstanden wildtoerisme Thailand

Achtergelaten zonder verzorging

Lokale media meldden dat de dierentuin eind vorig jaar werd gedwongen om de deuren te sluiten omdat het onder financiële druk bezweek. Verschillende dieren werden achtergelaten zonder enige verzorging. Volgens Wiek was de dierentuin van Phuket vroeger een ‘relatief goede dierentuin’, maar dat de kwaliteit van de dierentuin de laatste jaren erg snel achteruit ging. Hij zei:

“De laatste twee jaar met de COVID-sluiting van Thailand, waardoor er geen toeristen meer kwamen, ging de standaard van de dierentuin steeds verder naar beneden. De verblijven waren erg vies, er was geen geld om voedsel te kopen voor de dieren en er was geen geld om ze goed te kunnen verzorgen, dus werden wij opgeroepen om de dieren weg te halen en ze naar onze opvang te brengen.”
.

Het tragische einde van circusolifantje Dumbo in Phuket Zoo

Phuket Zoo hel op aarde voor dieren

De dierentuin van Phuket opende in 1997 haar deuren en stond ook wel bekend als ‘de hel op aarde voor dieren’. De dierentuin is vaker in het nieuws gekomen omdat het zich niet hield aan regels rondom dierenwelzijn en is ook beschuldigd van extreme wreedheid tegen dieren. Zo was er in 2019 een olifant van twee jaar oud overleden aan verwondingen nadat hij had opgetreden voor toeristen en werd er gesproken over dieren die gedrogeerd zouden zijn zodat ze mensen niet aan zouden vallen. PETA en andere dierenwelzijnsorganisaties pleiten als sinds 2011 voor betere leefomstandigheden voor de dieren in de Phuket Zoo. Met de redding van deze laatste vier dieren is de dierentuin dan eindelijk gesloten.

Bronnen:

#GNvdD: Marghazar Zoo sluit voorgoed na redding beren Suzie en Bubloo

©AnimalsToday.nl Jane Sauer