Live Earth gaat voor de tweede keer plaatsvinden, en wel op 18 juni 2015. Dit evenement, dat de gevolgen van klimaatverandering onder de aandacht wil brengen, werd in 2007 voor het eerst georganiseerd in het Wembley stadion in Londen. Dit jaar zal de populaire Amerikaanse rapper Pharrell Williams hierbij helpen.

klimaat
Live Earth 2007 | Wikimedia

Het jaar 2014 was het warmste jaar sinds de meteorologische metingen begonnen. Een reden voor de voormalige presidentskandidaat en milieuactivist Al Gore om het Live Earth evenement na acht jaar weer te organiseren. Hiervoor heeft hij Pharrell Williams om hulp gevraagd, die onder meer in 2013 een enorme hit scoorde met het nummer ‘Happy’.

Harmonie
De rapper strijdt al langer voor een oplossing tegen het veranderde klimaat. Samen met Madonna heeft hij in 2007 het nummer ‘Hey You’ uitgebracht. Elke keer dat het nummer verkocht werd ging er 25 cent naar een campagne om het klimaat te beschermen. Dit jaar zal hij dus meestrijden tegen de klimaatproblemen door zijn bijdrage te leveren aan Live Earth. Tijdens de bekendmaking van het evenement zei Pharrell Williams dat ze met Live Earth ‘de mensheid letterlijk in harmonie zullen brengen’.

Een etmaal lang zullen er over de hele wereld concerten worden gehouden. Zeven continenten zullen aandacht besteden aan de klimaatproblemen. In Europa worden concerten gegeven in Londen en Hamburg. Nederland organiseerde in 2007 een eigen editie van Live Earth, onder de naam ‘Live Earth Alert’. Of er dit jaar weer een soortgelijk evenement komt in Nederland om klimaatverandering en de daaruit voortvloeiende problemen voor al wat leeft onder de aandacht te brengen is niet bekend.

Meerjarenplan
Antarctica is het continent waar als laatste een concert wordt gehouden. Dit afsluitende concert zal gegeven worden door een groep wetenschappers die onderzoek doet naar het klimaat en de gevolgen van de opwarming van de aarde. Het uiteindelijke doel is om 2 miljard mensen te bereiken over de hele wereld door de concerten uit te zenden op televisie, radio en via internet. Met de opbrengst hiervan hoopt de organisatie een meerjarenplan te kunnen opzetten om zo verdere klimaatverandering tegen te gaan.

Bronnen: Volkskrant, Nu.nl © PiepVandaag Lisa van der Linden