Regelmatig worden ezels gebruikt voor misselijkmakende evenementen. Het gevolg hiervan is dat de dieren ernstige fysieke en psychologische problemen krijgen. Zo vindt men het in Amerika nodig om ezelrodeo’s te organiseren, waarbij de dieren niet zelden zwaargewond raken of zelfs om het leven komen. Een petitie moet een einde maken aan deze wrede vorm van ‘sport’.

ezelrodeo
Foto: bagsgroove/Flickr

De ezel wordt vaak in verband gebracht met de pakezel. Door het zware werk als lastdier krijgen deze ezels veel lichamelijke klachten en leiden ze een vreselijk bestaan. Helaas vindt dit plaats in minder welvarende gebieden op aarde en heeft de eigenaar vaak niet de financiële middelen om te kiezen voor een alternatief.

Ezelrodeo
Een fundraising-evenement in Alabama was de aanleiding voor een petitie tegen een heel andere vorm van misbruik van ezels. Tijdens het evenement is een ‘donkey rodeo’ gepland; een wrede sport waarbij twee spelers te paard een ezel achterna zitten. Vervolgens krijgt het dier een lasso om zijn nek en een om de achterpoten. Wanneer de ezel is gestrikt wordt hij met geweld tussen de paarden opgespannen. Met als gevolg botbreuken, kneuzingen en vaak nog erger: de dood.

Ezels hebben in vergelijking met kalveren een lange wervelkolom, wat betekent dat hun nek relatief snel breekt wanneer ze tussen de paarden opgespannen worden. Ook kan door de strakke lasso makkelijk een beschadiging van de luchtpijp ontstaan waardoor de dieren niet meer kunnen slikken. En dat zijn nog maar de fysieke gevolgen. Op psychisch gebied krijgen rodeo-ezels te maken met wantrouwen naar mensen en isolement van soortgenoten. De dieren gaan zich afzonderen en vallen daardoor buiten de groep.

ezelrodeo
Rodeo met kalf | Foto: cgpgrey.com/Wikipedia

Kalveren worden bij rodeo’s hooguit een- of tweemaal gebruikt om te voorkomen dat ze teveel ‘beschadigen’, waardoor hun marktwaarde afneemt. Ezels zijn veel goedkoper en worden keer op keer ingezet. Maar juist door hun lichaamsbouw lopen ze veel meer verwondingen op. Het trieste lot van de rodeo-ezels is dan ook op voorhand bezegeld.

Teken de petitie
Kennelijk levert deze wrede sport voldoende toeschouwers op om geld in het laatje te brengen, maar dat de ezelrodeo’s gepaard gaan met onnoemelijk veel dierenleed wordt gemakshalve vergeten. Laat de ezels niet langer lijden bij deze gruwelijke gebeurtenissen, die opnieuw aantonen hoe wreed dieren ‘voor de lol’ mishandeld worden. Teken de petitie hier.

Bron: ForceChange ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden