Vandaag is de petitie Stop preventief doden!, gericht aan de Tweede Kamer, van start gegaan. De petitie is een gezamenlijke actie van 31 initiatiefnemers, waaronder 17 dierenbelangenorganisaties, 7 dierenartsen en 7 bekende Nederlanders. Zij zijn van mening zijn dat het preventief doden van dieren in verband met de vogelgriep onacceptabel is en slechts symptoombestrijding.

preventief doden
Stop preventief doden, teken de petitie!

Ruim 727.000 dieren, waarvan de meerderheid preventief, zijn in nauwelijks twee maanden tijd door de overheid vanwege de vogelgriep op een barbaarse manier gedood. De initiatiefnemers zijn van oordeel dat de overheid niet zo met dieren hoort om te gaan, bovendien vinden zij de wijze waarop de dieren door de NVWA gedood zijn onnodig wreed.

Het doel van de petitie is een einde aan het preventief dodingsbeleid en dat, als er ergens wel vogelgriep wordt geconstateerd, het doden zo stress- en pijnloos mogelijk gebeurt en dat dit controleerbaar wordt. De initiatiefnemers zijn van mening dat het de hoogste tijd is dat de politiek de werkelijke oorzaak van de desastreuze uitbraken en verspreiding van de hoogpathogene vogelgriep aanpakt:  de intensieve pluimveehouderij, met haar overvolle stallen en voor de dieren, maar ook voor mensen, ongezonde leefomstandigheden. Zolang de overheid  hier niets aan verandert zullen uitbraken van vogelgriep op grote schaal blijven terugkeren en dieren telkens weer de dupe worden, voornamelijk vanwege economische belangen. 

Pijnlijke en langzame dood
De manier waarop de NVWA de dieren vangt en doodt, leidt bij de dieren tot onnodig veel angst en pijn en is dierenmishandeling. Dieren worden opgejaagd en aan hun poten of hals gevangen en zo vervoerd om levend in bouwzakken gegooid te worden waarin zij vergast worden met CO2 gas. Een andere manier van doden die veel gebruikt wordt door de NVWA is het afplakken van de stal en deze volpompen met CO2 gas. Dat dit doden door middel van CO2 gas resulteert in een pijnlijke langzame dood, is allang door wetenschappelijke onderzoek bewezen. Bovendien word het vangen en doden van de dieren dusdanig door de NVWA afgeschermd, dat de mate waarin de dieren lijden voordat ze doodgaan niet controleerbaar is.

Teken de petitie hier.

Initiatiefnemers petitie Stop preventief doden!

– Comité Dierennoodhulp
– Een DIER Een VRIEND
– Rechten voor al wat leeft
– Ganzenbescherming
– Akka’s Ganzenparadijs
– Nederlandse Pluimvee Sociëteit
– Varkens in Nood
– Dier&Recht
– Red een Legkip
– Stichting Melief
– St. KonijnenBelangen
– Sea First Foundation
– Vissenbescherming
– Stichting De Mussen Toevlucht
– Bont voor Dieren
– Vogelopvang Delft
– Vogelopvang de Houtsnip
– dierenarts Robert Jassies
– dierenarts Marielle van Zeijl
– dierenarts Arabella Burgers
– dierenarts Fred van der Kolk
– dierenarts Annelies van der Gaag
– dierenarts Liesbeth Christenhuis
– dierenarts Sjoerd van der Wardt
– Mensje van Keulen schrijver
– Roos Vonk hoogleraar sociale psychologie
– Ds Hans Bouma
– Eva Meijer filosoof en schrijver
– Helly Gaus
– Sacha Gaus
– Miryanna van Reeden

Persbericht