Door de zachte winter zijn de padden eerder ontwaakt uit hun winterslaap. Dankzij het warme en vochtige weer van de laatste maanden, beginnen zij zelfs twee weken eerder dan gebruikelijk aan hun grote trek richting plassen en poelen om zich hier voort te planten.

Paddentrek
Foto: Elma Vonk

Helaas moeten de padden vaak drukke wegen oversteken en worden duizenden slachtoffer van het voortrazende verkeer. Om zoveel mogelijk dieren dit lot te besparen, zijn komende weken vele boswachters en vrijwilligers bezig de dieren veilig over te zetten. Zo worden elk jaar in het Kuinderbos 13.000 tot 16.000 dieren veilig overgezet.

De paddentrek duurt enige weken, maar ook andere amfibieën, zoals heikikkers en watersalamanders, gaan op pad, bij voorkeur als het regent en de temperatuur boven zeven graden uitkomt. In de herfst, als de voortplantingstijd voorbij is, gaan de padden weer terug naar hun overwinteringsgebieden.

Padden zijn beschermde dieren, zij vallen onder de Flora- en Faunawet. Men mag deze dieren dan ook niet verstoren. In verschillende natuurgebieden worden wegen enige dagen, tijdens de namiddag en avond, afgesloten voor het verkeer. Dit gebeurt bijvoorbeeld op de Strabrechtseheideweg in Heeze (NB).

Bron: Staatsbosbeheer ©PiepVandaag.nl Walter Eijdhoven