De paddentrek is weer begonnen! Volgens een woordvoerder van RAVON kwamen de eerste meldingen in de nacht van afgelopen zondag op maandag al binnen.

paddentrek
Let op: overstekende padden! | Foto: Wikimedia Commons

De paddentrek ontstaat wanneer amfibieën zoals padden en salamanders, soms met duizenden tegelijk, ontwaken uit hun winterslaap en naar water in de buurt trekken om zich voort te planten. De omstandigheden voor de trek waren goed de afgelopen dagen, zacht en vochtig weer en de dieren zijn er dan ook vroeg bij voor het seizoen.

Vrijwilligers
Op tal van plaatsen helpen vrijwilligers de dieren veilig naar het water. Vorig jaar werden naar schatting zo’n 230.000 kikkers, padden en salamanders bij de oversteek geholpen, zoals door de vrijwilligers van Paddenwerkgroep Overveen in deze video van RTV Noord-Holland:

Enige weken
De paddentrek duurt enige weken en dus ook andere amfibieën, zoals heikikkers en watersalamanders, gaan op pad, bij voorkeur als het regent en de temperatuur boven zeven graden uitkomt. In de herfst, als de voortplantingstijd voorbij is, gaan de padden weer terug naar hun overwinteringsgebieden.

Padden zijn beschermde dieren, zij vallen onder de Flora- en Faunawet. Men mag deze dieren dan ook niet verstoren. In verschillende natuurgebieden worden wegen enige dagen, tijdens de namiddag en avond, afgesloten voor het verkeer.

Bron: De Telegraaf.nl & RTVNH.nl ©PiepVandaag.nl