Het is officieel al een paar weken lente en nu gaan ook eindelijk de temperaturen weer wat omhoog. Planten beginnen te groeien en dieren gaan paren. Zo ook de heikikkers.

heikikker bruin - heikikkermannetjes
Heikikker met bruine kleur | Foto: By Piet Spaans (Own work) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons
Heikikkers hebben een bruine kleur, met vlekken op hun rug en flanken. Sommige heikikkers zijn vlekkenloos. Zodra de mannetjes tijdens de paartijd het water het water in gaan, kleuren ze blauw, waardoor ze beter opvallen voor de vrouwtjes. En voor de vrouwtjeskikkers geldt: hoe blauwer het mannetje, hoe aantrekkelijker ze hem vinden. Na zo’n drie dagen verdwijnt de blauwe kleur weer en neemt het mannetje weer zijn oorspronkelijke kleur aan.

heikikkermannetjes blauw
Blauw heikikkermannetje | Foto: Wikimedia Commons

Heikikkers paren meestal in maart, maar door de aanhoudende kou van de afgelopen weken, begint de paartijd, en dus het verkleuren van de mannetjes, later.  De afgelopen dagen hebben verschillende boswachters blauwe heikikkers waargenomen. Zo ook boswachter Janneke:

“In de vennen van de Strabrechtse Heide zijn ze momenteel te zien én te horen. Tientallen koren van mannelijke heikikkers hoor je ‘klokken’. Ze maken een gedempt, blaffend geluid. Je kunt het vergelijken met een leeglopende fles.”

Bron: Staatsbosbeheer.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor