In Engewormer, gemeente Wormerland, is wederom een paard op gruwelijke wijze mishandeld.

paardenbeul
Foto credit: harry_nl / Foter / CC BY-NC-SA

Staleigenaar Irna Floore:

”Ze heeft een diepe verwonding in haar schede, zo’n tien tot twaalf centimeter lang, het ziet er gruwelijk uit. Ik moest meteen aan het verhaal van de paardenbeul denken toen ik de gewonde merrie aantrof.”

Waarschijnlijk heeft de mishandeling in de nacht van zondag op maandag plaatsgevonden.

Floore:

“Toen de verzorgster van het paard haar maandag om 14.00 uur van het land haalde, zag ze dat de merrie bloed tussen haar benen had en onder haar staart. We hebben toen meteen de dierenarts gebeld en die gaf aan dat het een abnormale verwonding is die met een scherp voorwerp is toegebracht.”

Aldo Doveren is dierenarts in Wijdewormer en ook zijn paard werd anderhalf jaar geleden zeer ernstig mishandeld. De merrie was drachtig en haar verwondingen waren dusdanig dat zowel de merrie als het ongeboren veulen overleden.

”Ik heb van de dierenarts begrepen dat de paardenbeul paarden eerst verdooft. Dat moet hier ook haast wel zijn gebeurd, want je kunt een merrie normaal niet van achteren benaderen. Ze is nu ook niet schrikachtig, wat je wel zou verwachten als een paard zo is mishandeld”, aldus Floore.

Met de mishandelde merrie gaat het naar omstandigheden goed. Ze krijgt antibiotica en aan haar gedrag is niets te merken.

In juni werd in het programma ‘Opsporing Verzocht’ aandacht besteed aan de zware paardenmishandelingen die het afgelopen jaar verspreid over heel Nederland zijn voorgevallen. De dieren worden in veel gevallen met een scherp voorwerp bewerkt. Er zijn meer dan 70 zware mishandelingen bekend, waarvan zeker 40 met ernstige verwondingen in en rond genitale delen. In een aantal gevallen is mogelijk dezelfde dader verantwoordelijk.

Twee jaar geleden werden de eerste mishandelingen gemeld in het Gelderse Malden en Groesbeek. De paarden hadden dezelfde soort verwondingen. Eind oktober 2013 werden soortgelijke verwondingen ontdekt bij paarden in Noord-Holland. Vervolgens werden incidenten in Oost-Brabant, Midden-Nederland en Limburg gemeld. Ook zijn er gevallen van paardenmishandeling bekend in de grensstreken met België en Duitsland. In Noord-Holland zijn zeker vier paarden mishandeld. Het is overigens nog niet bekend of de mishandeling in Engewormer verband houdt met de andere gevallen.

Mensen die informatie hebben over de paardenmishandeling worden verzocht contact op te nemen met de politie:

Algemeen nummer: 0900-8844
Criminele Inlichtingen Eenheid: 079-3458999

Bron: Dichtbij.nl ©PiepVandaag.nl