West Coast Ecuestre, een paardenclub op Puerto Rico, luidt de noodklok vanwege de benarde situatie waarin de paarden op het eiland zich bevinden. Er zijn donaties nodig voor voedsel en veterinaire middelen in het westen van Puerto Rico.

Puerto Rico
Paarden op Puerto Rico hebben hulp nodig | Fotocredit: serita.vossen via Foter.com / CC BY-NC

Vorige maand werd Puerto Rico zwaar getroffen door orkaan Maria. Het eiland werd grotendeels verwoest. Zo’n 48 mensen vonden de dood. Vier weken na dato hebben mensen nog steeds geen schoon drinkwater en heeft 85% van de bevolking geen elektriciteit. Maar ook de dieren op Puerto Rico werden hard getroffen door het natuurgeweld.

Zwervende paarden
De paarden op het eiland bevinden zich in een wanhopige situatie. Hooivelden zijn verwoest door de orkaan en de voedselproductie is gestopt. Twee van de drie voerfabrieken zijn geheel geruïneerd door de orkaan, de derde heeft geen grondstoffen en kan daar (voorlopig) nog niet aan komen. Het verschepen blijkt moeilijk, door de situaties in de havens. Vele paarden lopen te zwerven op straat, op zoek naar voedsel. Ze zijn achtergelaten, of verwaarloosd.

De Humane Society heeft na de orkaan gezorgd voor voedselleveringen in de Virgin Islands en Vieques, zo is West Coast Ecuestre ter ore gekomen. Maar Puerto Rico heeft, ondanks veelvuldige hulpkreten, vooralsnog geen hulp ontvangen. De racebaan nabij San Juan heeft wat steun gekregen via private hulporganisaties, die het voor elkaar hebben gekregen een vrachtvliegtuig vol met goederen naar het eiland te sturen. Maar niemand lijkt zich te bekommeren om de ‘gewone’ paarden van Puerto Rico.

Voer en medische goederen nodig
Een van de moeilijkste zaken is het vinden van transport dat grote hoeveelheden hulp- en voedingsmiddelen naar het eiland kan vervoeren. Dankzij de grote inzet van de privaat gefinancierde Puerto Rico Relief Community gaan er inmiddels twee vluchten per week met hulpgoederen naar Aguadilla op Puerto Rico. West Coast Ecuestre is op zoek naar donaties van voer en medische goederen, zodat het de paarden op Puerto Rico eindelijk kan helpen.

Bron: World Animal News ©Animals Today Monique van Dijk Armor