Outside”, een Amerikaans outdoormagazine, heeft een overlijdensadvertentie voor het Great Barrier Reef geplaatst. Daarin staat onder andere dat er getreurd wordt over het heengaan van een bijzonder actief lid van de gemeenschap.

overlijdensadvertentie
Het koraal van het Great Barrier Reef is ernstig verbleekt | Fotocredit: opnielsen Flickr via Compfight cc

Het koraalrif is nog niet “overleden” maar stevent er wel met rasse schreden op af. Het is door de opwarming van de aarde en de daarmee samengaande stijging van de zeewatertemperatuur ernstig verbleekt. Daarbij staat het Great Barrier Reef ernstig onder druk door onder meer vervuiling en aanleg van grote havens.

Auteur Rowan Jacobsen schrijft in de rouwadvertentie:

“Het Groot Barrièrif van Australië overleed in 2016 na een slepende ziekte. Het was 25 miljoen jaar oud. Gedurende het merendeel van zijn leven was het rif de grootste levende structuur ter wereld, en de enige die zichtbaar was vanuit de ruimte.”

“Het was 1400 mijl lang, met 2900 individuele riffen en 1050 eilanden. In totale oppervlakte was het groter dan het Verenigd Koninkrijk en het had een grotere biodiversiteit dan heel Europa samen. Er woonden 1625 vissoorten, 3000 soorten schelpdieren, 450 soorten koraal, 220 soorten vogels en 30 soorten walvissen en dolfijnen.”

“Naast zijn vele andere realisaties, was het rif ook het thuis van een van de grootste populaties Indische zeekoeien ter wereld en een van de grootste voortplantingsgebieden van groene schildpadden.”

“Het werd geboren voor de oostkust van Australië tijdens het Mioceen en de eerste 24,99 miljoen jaren waren schijnbaar gelukkig. Zeggen dat het rif een bijzonder actief lid van zijn gemeenschap was, is te zacht uitgedrukt. De omliggende ecologische gemeenschap zou zonder het rif niet bestaan hebben. Zijn genereuze aard werd 60.000 jaar geleden meteen duidelijk, toen de eerste mensen via Azië Australië bereikten. Aboriginalstammen jaagden en visten duizenden jaren lang in zijn wateren en baaitjes en bleven dat doen tot zijn ondergang.”

In 1981 werd het Great Barrier Reef uitgeroepen tot Werelderfgoed. En in precies dit jaar vond de eerste massale koraalverbleking plaats.

“Rond het jaar 2000 was massale koraalverbleking normaal. In de winter van 1997-1998 volgde de tweede grote golf, gevolgd door een nog ergere in 2001-2002 en een derde grote in 2005-2006.”

Jacobsen voegt eraan toe:

“Dit jaar ziet het rif de meest catastrofale verbleking in zijn bestaan, waarvan het nooit zal herstellen. 50 procent van het koraal in het warmere, noordelijke gedeelte van het rif is afgestorven.”

Jacobsen citeert in de overlijdensadvertentie verder hoofdonderzoeker van het Australisch Instituut voor Mariene Wetenschappen, Charlie Veron:

“Het hele noordelijke gebied is vernietigd. Het ziet eruit als oorlogsgebied. Het is hartverscheurend. Ik had ooit de beste job ter wereld. Nu is het zuur geworden… Ik ben nu 71 en ik denk dat ik het rif zal overleven.”

Jacobsen klaagt met de rouwadvertentie de Australische overheid aan voor het toestaan van een steenkoolmijn die de problematiek rond het rif alleen maar vergroot. Daarbij beschuldigd hij de Australische overheid ervan de VN ervan te hebben overtuigd het Great Barrier Reef uit een rapport over de klimaatverandering te hebben gehouden.

Bron ©PiepVandaag.nl